Tekst objavljen: 13.01.2019 11:26        


Građani Srbije koji su svoj novac štedeli u filijalama u bivšim jugoslovenskim republikama banaka sa sedištem u Srbiji, a čija sredstva su ostala "zamrznuta" nakon raspada SFRJ, podneli su do sada 1.770 prijava za povraćaj novca. S druge strane, iz bivših jugoslovenskih republika stiglo je oko 6.000 potraživanja na adresu nadležnih u Srbiji. Prva rata bi trebalo da bude isplaćena 31. avgusta ove godine.

Starim deviznim štedišama prva rata leže u avgustu 2019.

Reč je o neisplaćenoj deviznoj štednji koja je položena do 27. aprila 1992. u bankama sa sedištem na teritoriji Srbije i u njihovim filijalama u bivšim republikama SFRJ. Iako do sada nije utvrđeno koliko novca je ostalo u bankama, najviši iznos koji po zakonu može biti isplaćen je ukupno oko 310 miliona evra. U taj iznos je uračunata i kamata do 2016. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tek kada se utvrdi ukupan broj priznatih prijava potraživanja i ukupan iznos štednje, znaće se cifra koja mora da se isplati, ako ne štedišama na čije ime je glasio račun, onda njihovim naslednicima. Zasada nije poznat ni tačan broj štediša koji traže svoj novac, kao i visina sredstava koja "leže na računima" banaka, a koje su u međuvremenu promenile vlasnike.

- Tačan broj štediša iz Srbije koji će ostvariti pravo na deviznu štednju znaće se nakon završetka prijavljivanja potraživanja 23. februara ove godine - kažu u Ministarstvu finansija.

1 komentar

  1. User image
    Stari štediša 12.01.2019 19:50

    Imam staru deviznu štednju u Jugobanku K.Mitrovica . U Zvečanu dana 18.02.2002 god.u istoj Banci Izvršeno konverziju u valutu Eur (tada nam rečeno da iste pretvoreno u obveznice).
    S’obzirom da sam iz Prištine do 31 maja 2016 nisu nam omugučili isplate ove devize sa razloga da očekuju dozvolu (odluku) Vlade Srbije. Dan danas moju staru deviznu štednju ne mogu da podignem.
    Molim da nam objasne zašto nama iz Prištine ne isplačuju staru devizne štednju ?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
isplata štediše devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana