Tekst objavljen: 22.09.2017 10:19        


Manje od mesec dana pre roka ostala tek poneka turistička stimulacija Vlade Srbije. Potrošeno skoro svih 100.000 vaučera, a nadležni uveliko planiraju novu sezonu.

Stariji razgrabili vaučere

Vladin vaučeri su gotovo svi podeljeni iako je rok do 15. oktobra. Ova godina biće upisana kao rekordna po broju traženih turističkih stimulacija, a više od polovine iskoristili su ih penzioneri.

Od 100.000 vaučera, koliko je Vlada Srbije ove godine podelila, oko 48.000 starijih građana je otputovalo u Srbiju na regresiran odmor. Zaposleni su preuzeli oko 35.000 vaučera, a ostale su podelili nezaposleni (8.500), poljoprivrednici, ratni i vojni invalidi, lica sa pravom na pomoć i negu i porodice palih boraca.

- Sama činjenica da je Vlada Republike Srbije u dva navrata povećavala sredstva za akciju podsticanja domaćeg turizma putem vaučera govori mnogo o uspešnosti ove akcije - kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam.

- Prvobitno je iz budžeta bilo izdvojeno trista miliona dinara za 60.000 vaučera, ali je interesovanje bilo takvo da su već do juna bili "potrošeni". Takođe, činjenica je da je broj dolazaka i broj noćenja domaćih gostiju za prvih sedam meseci povećan za sedam odsto, kao i da su korisnici vaučera ostvarili do sada oko 450.000 noćenja ili oko 7,5 noći prosečno po korisniku!

VAUČERI I ZA MUZEJE?

U okolnim zemljama, poput Mađarske, Vlada dodeljuje i "kulturne vaučere" koji mogu da se iskoriste za muzeje i kulturne događaje, a najviše ih koriste porodice sa decom.

- Vaučeri za muzeje ili ustanove kulture su dobar predlog i verujemo da će kolege iz Ministarstva kulture razmisliti o takvoj akciji koja bi osim povećanja prometa imala značajan uticaj na kvalitet života i kreiranje pravih vrednosnih stavova posebno mlađih generacija - kaže Renata Pindžo.

- U isto vreme Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija će nastaviti da aktivno radi na unapređenju domaćeg turističkog prometa.


Vaučeri su bili pun pogodak da se domaći gosti podstaknu da, bar, deo vremena provedu u domovini, a na kraju su mnogi more zamenili banjama i planinama Srbije. Tome je doprinela i činjenica da su ove godine građani mogli da biraju između 909 objekata za smeštaj. Zanimljivo je da je od samog početka akcije (ovo je treća godina) hotel "Radan" u Prolom banji ubedljivi rekorder po broju iskorišćenih vaučera. U lekovitoj Prolom banji kod Kuršumlije i ove godine odmaralo je više od 4.000 gostiju. U ovoj banji je nedavno otvoren i luksuzan velnes centar na 2.100 kvadrata u koji je uloženo 1,5 miliona evra.

- Uz vladine vaučere od 5.000 dinara odobravali smo dodatni popust od 10 odsto - kaže Zlatko Veljović, direktor hotela "Radan".

- Naša tajna uspeha je i niz pratećih usluga koje nudimo, a pored postojećih bazena na otvorenom i u zatvorenom prostoru, sada imamo luksuzan velnes centar sa otvoreno - zatvorenim bazenom sa "prolom vodom" i džakuzijem sa slanom vodom "Prolom more". Savetujem svima da požure i da se prijave čim Vlada odobri vaučere za narednu 2018. godinu.

Tražen je bio i smeštaj u vilama "Mina" i "Marić" na Zlatiboru, odmaralištu "Podrinje" u banji Koviljača, kao i Lukovska banja.

Koliko će naredne godine biti vaučera?

- Verujemo da će se analizirati sve mogućnosti i da će budžetom biti predviđena sredstva na nivou očekivanog broja podnetih zahteva ove godine što je oko 100.000 - kaže Renata Pindžo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vaučeri za smeštaj vaučeri besplatni vaučeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana