Tekst objavljen: 08.04.2019 15:50        


To nije zanemarljiv rast cena, ako se uzme u obzir da se četiri prethodne godine uopšte nisu menjale

Stanovi poskupeli u proseku 5%

Tržište nekretnina je u ekspanziji, što se pre svega vidi po broju prodatih stanova, ali i po cenama. Prema zvaničnoj proceni Republičkog geodetskog zavoda prosečna cena stana u Srbiji u 2018. godini skočila je pet odsto u odnosu na prethodne četiri godine, kada se nije menjala.

Marija Rašković, načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti, kaže da prosečna vrednost kvadratnog metra stana u Srbiji iznosi 920 evra, dok je od 2014. do kraja 2017. bila nepromenjena – 880 evra.– Ako se uzmu u obzir ovi podaci povećanje nije beznačajno. Ali, treba takođe reći da cenu vuku najskuplji stanovi u Beogradu. Najskuplji kvadrat prodat je u Beogradu na vodi za 7.866 evra. U prvoj polovini prošle godine promet je povećan 15 odsto, dok je u drugoj polovini bio nešto manji i iznosio je 10 odsto – objašnjava Raškovićeva za „Politiku”.

Prema njenim rečima povećana prodaja stanova u ekskluzivnim kompleksima uticala je na izraženiji rast prosečne cene na opštini Novi Beograd, koja je u 2017. godini iznosila 1.336 evra, da bi prošle godine dostigla 2.021 evro.U Srbiji je prošle godine prodato ukupno 37.500 stanova, od čega je 31 odsto kupljeno od investitora. Poređenja radi 2017. godine u Srbiji je prodato 33.600 stanova od čega je 28 odsto iz novogradnje.

Grupacija posednika u prometu nepokretnosti Srbije pri Privrednoj komori Srbije ocenjuje da je osnovni razlog za povećanje cena nepokretnosti porast kreditnih kupaca i niske kamatne stope koje banke nude na deviznu štednju. Ljudima se ne isplati da štede. Radije svoj novčani kapital ulažu u nepokretnosti. To im je dosta sigurnije i imaju povratnu investiciju. Prema proceni ove grupacije cene stanova u prvom kvartalu 2019. miruju. Najskuplji stanovi su u Beogradu, gde se proda 50 odsto stambenog prostora u Srbiji. I Kaća Lazarević, agent za nekretnine, potvrđuje da cene trenutno miruju, a glavni razlog oscilacije je nedostatak stanova u novogradnji.

– Sve što se izgradi, odmah se rasproda. Zato cene dostižu i do 4.000 evra u luksuznoj novogradnji. Kupci se radije odlučuju za novogradnju zato što imaju povraćaj PDV-a. Mada i za stare stanove pri kupovini prve nekretnine postoji oslobađanje kod poreza na prenos apsolutnih prava na 40 kvadrata i na dodatnih 15 metara kvadratnih za člana domaćinstva – kaže Lazarevićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na nedavno održanom „Kopaonik biznis forumu” moglo je da se čuje da je građevinska industrija prošle godine imala skok i da je ostvarila učešće u BDP-u od 5,7 odsto. Dok je tržište nekretnina učestvovalo između 7,3 i 7,5 odsto u BDP-u. Rast cena stanova pravdan je poskupljenjem građevinskog materijala, ali i nedostatkom radne snage, koja sve više napušta Srbiju i seli se na tržišta Nemačke i drugih zemalja sa boljim uslovima za rad.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skočila cena stanovi kupovina stana kupovina stanova cena stanova nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana