Tekst objavljen: 11.12.2020 12:40        


Stanovi se neretko prodaju po znatno nižim cenama od onih koje stoje u oglasima, pokazuju istraživanja

Stanje na tržištu nekretnina: Cenu stanova možete da spustite pri kupovini

Pandemija koronavirusa, iako i dalje traje, nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina. Tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja, a stanovima za izdavanje je, u manjoj meri, snižavana cena. Ipak, može se reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio.

Kupci koji gledaju oglase i obilaze nekretnine često su svedoci da se tražene i prodajne cene u velikoj meri razlikuju, nekad čak i za 20 - 30%. Portal za oglašavanje nekretnina 4 zida.rs istražio je kakav je odnos između prosečnih oglašenih i prosečnih prodajnih cena stanova. Analiza prosečnih oglašenih cena rađena je na uzorku od preko 73 000 oglasa starogradnje, koliko ih ima na ovom portalu, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

U kom kraju Beograda su najskuplji stanovi?

Beogradska opština sa najvišim prosečnim cenama i starogradnje i novogradnje je Savski venac. Na ovoj opštini je kompleks Beograd na vodi doprineo da porastu cene i stanova u okolnim kvartovima, dok kuće na Savskom vencu, tradicionalno već decenijama unazad, drže visoke cene.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da je upravo na Savskom vencu najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji - i to čak 760 evra/m2. Tako je prosečna tražena cena stanova u starogradnji 2510 evra/m2, a prosečna prodajna cena 1750 evra/m2, prema podacima 4zida.rs i RGZ-a. Na osnovu ovoga vidi se da se stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30% nižu cenu od one koja stoji u oglasima.

Opštine Stari grad i Vračar takođe stoje “rame uz rame” sa Savskim vencem po broju luksuznih stanova i ceni kvadrata nekretnina. Ipak, na ove dve opštine je odnos između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji umereniji. Tako se cene stanova snižavaju za oko 11% prilikom prodaje. Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra.

Na opštini Novi Beograd sličan je odnos cena tražnje-prodaje, kao i na Starom gradu i Vračaru. Prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1795 evra/m2, a prosečna prodajna cena 1598 evra/m2, na osnovu čega vidimo da se cene u pregovorima snižavaju za oko 10%.

Postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu. Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju."Ipak, ako kupujete nekretninu, korisno je pratiti odnos traženih i prodajnih cena da biste i vi sami znali koliko su neke cene realne, ali i kako da nastupite u pregovorima", savetuju sa portala 4zida.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kakva je situacija u Novom Sadu?

Tržište nekretnina u Novom Sadu, koje iz godine u godinu beleži rast, takođe nije u većoj meri poljuljala pandemija korona virusa. Ona je najviše uticala na to da, tokom vanrednog stanja, dođe do privremenog zastoja kupoprodaje, kao i na to da se u manjoj meri snize cene stanova za najam. Ipak, cene nekretnina koje se prodaju nisu doživele veći pad, a na pojedinim lokacijama one čak i - rastu.

Kupci koji aktivno obilaze nekretnine često svedoče da postoji velika razlika između traženih cena, koje se nalaze u oglasima i prodajnih cena, po kojima se zaključuju kupoprodajni ugovori. U želji da ispita kakav je odnos traženih i prodajnih cena stanova u Novom Sadu, portal 4zida.rs je ukrstio svoje podatke prosečnih oglašenih cena i zvanične podatke prodajnih cena Republičkog geodetskog zavoda.

Na osnovu analize vidi se da je prosečna tražena cena za stanove u starogradnji u Novom Sadu 1417 evra/m2, dok je prosečna prodajna cena stanova u starogradnji 1218 evra/m2. Na osnovu razlike od skoro 200 evra/m2, zaključuje se da se cene u kupoprodajnim pregovorima spuštaju za oko 14%."Ako posmatramo celu opštinu, prodajne cene stanova u starogradnji se kreću od 315 evra/m2, do 2276 evra/m2, prema podacima RGZ-a. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenje", navode na ovom portalu.

Što se tiče odnosa traženih cena stanova u novogradnji i prodajnih cena novoizgrađeni stanova, on je sličan kao i kod starogradnje. Tako je prosečna tražena cena za stanove u novogradnji u Novom Sadu 1487 evra/m2, a prosečna prodajna cena takvih stanova 1259 evra/m2.

Na osnovu ovoga vidi se da kupci novogradnje u Novom Sadu, u toku pregovora, mogu da računaju na spuštanje cene od nekih 15% po m2.Raspon prodajnih cena novogradnje u Novom Sadu kreće se od 500 evra/m2, do 2413 evra/m2. Najvišu cenu imaju novoizgrađeni stanovi u Adamovićevom naselju i na Bulevaru Evrope.

Uprkos koroni cene stanova rastu

Nakon što se tržište nekretnina u Novom Sadu rekordnom brzinom oporavilo od vanrednog stanja, svima je bilo jasno da do pada cena stanova za prodaju neće doći. Ipak, malo ko je mogao da predvidi da će cene nastaviti da rastu, kao da pandemija koronavirusa još uvek nije među nama.

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1380 evra/m2, u drugom kvartalu 1391 evro/m2, da bi i u drugoj polovini godine ona nastavila da raste. Tako je u trećem kvartalu za stanove u starogradnji prosečno traženo 1413 evra/m2, a treba napomenuti da brojke prikazuju tendenciju rasta i u poslednjem kvartalu ove godine.

"Možemo zaključiti da u Novom Sadu visoke cene nekretnina diktira veliki broj projekata u izgradnji, ali i velika potražnja. Na žalost mnogih kupaca, po svemu sudeći, do pada cena nekretnina u nekom narednom periodu ipak neće doći", zaključuju oni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi beograd stanovi novi sad stanovi stanovanje cene stanova nekretnine cene nekretnina Beograd novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana