Tekst objavljen: 13.08.2018 10:39        


Konkurencija u bankarstvu je velika, a digitalna transformacija u ovoj oblasti je, čini se, najviše odmakla. One ne mogu više da budu samo organizacije koje daju kredite ili kod kojih se plaćaju računi, već moraju klijentima da pruže i dodatne, celovitije usluge.

Šta sve banke novo nude

Većinu bankarskih usluga sada je moguće ostvariti bez kontakata sa čovekom. Poslednjih hit je opremljenost banaka pametnim bankomatima na kojima građani mogu 24 časa da prenose novac s računa na račun, da s računa podižu ili uplaćuju dinare i evre, obavljaju menjačke poslove u ove dve valute, izmiruju rate po kreditima i kreditnim karticama, kao i da plaćaju mesečne račune, kao i druge obaveze. Sve ono zbog čega su do juče stajali u redovima na šalteru banke. Pri tome potvrdu o transakciji mogu da odštampaju, a mogu i da je pošalju sebi na imejl adresu.

Usluga mobilni keš omogućava svakom klijentu da pošalje keš drugom fizičkom licu ili sebi, pri čemu primalac novaca ne mora da ima otvoren račun ni u jednoj banci. Novac se podiže u nekoj od ekspozitura banke ili na pametnom bankomatu, bez korišćenja kartice.

I naše banke već koriste veštačku inteligenciju u komunikaciji s klijentima. Naime, ova softverska rešenja omogućavaju da se slanjem poruke preko facebook mesingera ili vibera postavi bilo koje pitanje u vezi s uslugama i proizvodima banke, a ova komunikacija nalikuje razgovoru sa zaposlenim u kontakt centru banke.

Seoba platnih kartica iz novčanika u mobilni telefon, odnosno plaćanje mobilnim, takođe je novitet bankarske ponude. Pritom, u telefenu ne mora da bude samo jedna platna kartica već sve debitne i kredinte koje neko ima.

Sve ove novotarije praktično su u staru vest pretvorile ponude poput kredita ili dozvoljeni minus bez odlaska u banku. Zahvaljujući tehničkom napretku, banke su počele da odobravaju kredite elektronski, one gotovinske, za petnaestak minuta.

Banke najavljuju da će kod nas zajmovi moći da se odobre i nedeljom, praznikom, iza ponoći, znači 24 časa. Istini za volju,na pogodnost brzine odobravanja zajma mogu da računaju samo stari klijenti banaka. Oni koji su im dobro poznati, odnosno oni s dobrom kreditnom istorijom, jer banke već imaju podatke o zaradi klijenata, a podaci o firmi u kojoj rade, odnosno njeni finansijski izveštaji mogu se naći u Agenciji za privredne registre 24 časa, kao i podaci o ukupnoj zaduženosti u Kreditnom birou. Sve ovo omogućava da se kredit odobri za desetak minuta.

Banke takođe pružaju mnoge usluge uz digitalni potpis. Korisnici se mogu ulogovati na e-bankarstvo korišćenjem svoje lične karte na kojoj je digitalni potpis i proveriti stanje, dobiti izvode ili promet po računima.

Slobodna plaćanja u domaćem platnom prometu takođe su dostupna korisnicima digitalnog sertifikata. Svaki klijent može ispostaviti bilo koji nalog u domaćem platnm prometu korišćenjem sertifikata bez potrebe da ga prethodno najavi banci u vidu predefinisanog naloga ili sično, a nisu mu potrebni ni tokeni niti SMS kodovi.

Korišćenjem digitalnog potpisa može se realizovati kredit, pozajmica po tekućem računu, otvoriti račun štednje ili oročiti sredstva preko e-banking aplikacije, bez dolaska u ekspozituru u procesu koji se potpuno obavlja u elektronskoj formi, bez ikakvih papirnih dokumenata.

S ozbirom na to da realizacija pomenutih bankarskih proizvoda podrazumeva potpisivanje ugovora, u slučaju online ekpoziture, potpisivanje ugovora i praćenje dokumentacije omogućeno je kvalifikovanim digitalnim sertifikatima. Kao što se u tradicionalnom bankarstvu dolazi u ekspozituru, porazgovara s bankarom i dogovori se o kreditu, a zatim pristupi potpisivanju dokumenata, u online ekspozituri komunicira se vidoe pozivom s bankarima.

Za realizaciju kredita banka obezbeđuje elektronska dokumenta koja klijent potpisuje kvalifikovanim digitalnim potpisom. Na isti način i banka taj dokument potpisuje kvalifikovanim digitalnim potpisom ovlašćene osobe. Tako nastala elektronska dokumenta su u potpunosti uskladu sa zakonima i imaju identičunu dokaznu snagu kao papirna dokumenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarski proizvodi klijenti usluge

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana