Tekst objavljen: 06.06.2014 9:00        


Za mesec dana, prema podacima Udruženja banaka, broj računa u kašnjenju građana porastao je za rekordnih 14.372, odnosno sa 238.494, koliko je bilo u martu, na aprilskih 252.866. Istovremeno, piše Blic, banke tolerišu 30 dana korišćenja nedozvoljenog minusa, ali dve rate duga za zajam evidentira Kreditni biro i to umanjuje mogućnost da uzmete kredit.

Šta se dešava ako dva meseca kasnite s otplatom kredita

U Eurobanci kažu da se kašnjenje preko 60 dana za bilo koji kreditni proizvod koji klijent poseduje u banci evidentira u Kreditnom birou Udruženja banaka.

Kako je za Blic potvrđeno u bankama, uglavnom se toleriše da je klijent jedan mesec u nedozvoljenom minusu, a nakon toga sledi blokada računa. Inače, svako kašnjenje od 60 dana, bez obzira da li je reč o korišćenju nedozvoljenog minusa, otplati rata za kredit ili lizing ili neizmirivanju dugovanja za kreditnu karticu, evidentira se u izveštaju Kreditnog biroa.

U izveštaju je evidencija svih zaduženja - kreditnih kartica, kredita, lizinga, kao i za data jemstva. Prikazuje se ukupan iznos duga, kada je odobren i koliko trenutno iznosi.

Savet građanima je da obavezno jednom godišnje uzmu izveštaj Kreditnog biroa i provere zaduženja, a to mogu da učine besplatno. U slučaju da postoji netačan podatak, potrebno je obrati se banci.



Ono što bi takođe trebalo imati na umu jeste da se svako kašnjenje evidentira i čuva tri godine nakon gašenja usluge. To znači da će, ukoliko ste uzeli keš kredit sa rokom otplate od pet godina, svaka neregularnost biti ubeležena i čuvaće se tri godine nakon otplate poslednje rate.

Izveštaj Kreditnog biroa košta 246 dinara i naplaćuje se svaki put kad banka razmatra vaš zahtev za kreditiranjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost prezaduženost otplata kredita otplata duga kašnjenje u otplati kreditni biro klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana