Tekst objavljen: 28.11.2013 9:15        


Građani koji imaju kredit u banci, a ostanu bez posla, mogu da računaju na odlaganje plaćanja rata do godinu dana. Tada uglavnom otplaćuju kamatu, dok im glavnica miruje. Statistika pokazuju da svakog dana oko 1.200 ljudi zatraži posao na birou, kao i da raste broj onih koji ne mogu ne vreme da izmiruju kreditne obaveze.

Šta sa kreditom kada dobijete otkaz: Evo šta banke nude

Osnovni savet je da se klijent obrati banci, čak i ako je “problem u najavi”.

- Bolje je reagovati na vreme, makar i preventivno. Ako građanin ostane bez posla, potrebno je da se odmah obrati banci. Banke najčešće odobravaju do godinu dana grejs period, a on može da bude i kraći. Tada klijent plaća kamatu, dok glavnica miruje - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

Ređe su situacije kada banke odobravaju kompletno mirovanje kredita, kada građanin ne plaća ni kamatu ni glavnicu. Treća varijanta je produžavanje roka otplate, time se mesečna rata umanjuje, ali se na kraju zbog dužeg perioda kada se obračunava kamata ukupna obaveza uvećava.

- Komercijalna, kao jedna od banaka sa najvećim brojem korisnika kredita, sprovodi reprogram. Omogućavamo produženje roka vraćanja kredita za 24 meseca, uz korišćenje i grejs perioda - ističe Živojin Savić, izvršni direktor za poslove sa stanovništvom Komercijalne banke.


Ako postoje razlozi kao što je gubitak posla ili smrtni slučaj, kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo Eurobanke, banka omogućava reprogram.

- Klijentu izlazimo u susret produženjem roka, uvođenjem grejs perioda kada plaća kamatu, a glavnica miruje - ističe Vilotijević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jasmina 28.11.2013 10:40

    Ja cekam odgovor Sberbanke citavih 4 meseca i ko zna koliko cu jos.
    Pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpuštanja otkazi zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke otplata kredita kašnjenje u otplati banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana