Tekst objavljen: 27.05.2017 14:28        


Kraj je maja i mnogi srpski turisti se spremaju put Grčke na letovanje, koje će, prema procenama poznavalaca prilika, biti skuplje nego prošle godine.

Šta može u Grčku, a šta će vam oduzeti na granici

S obzirom na uvođenje nekih novih poreza i strože finansijske kontrole ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji, procenjuje se da će cene biti i do 20 odsto veće.

To bi moglo da navede srpske turiste da u Grčku ovog leta ponesu više hrane od kuće i zbog toga bi trebalo da imaju na umu šta je dozvoljeno preneti preko granice i u kojim količinama.

Iako se najavljuju veće cene u Grčkoj, u turističkim agencijama kažu da je interesovanje za letovanje u toj zemlji još i veće ove godine i nikakva najava šokantnih cena koje ih tamo mogu dočekati neće imati mnogo uticaja.


I ranijih godina je bilo situacija da je na grčkoj granici bilo zaplene hrane, čije prenošenje preko granice nije dozvoljeno.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma.

Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više.

Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Keka 25.05.2017 11:15

    Pa necemo valjda na letovanje nositi hranu sa sobom. Nismo paradajz turisti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje u grčkoj jaftinije letovanje Grčka turizam namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana