Tekst objavljen: 11.12.2013 10:00        


Više od 75 odsto građana Švajcarske optimistično je u pogledu razvoja ekonomske situacije u zemlji, a glavna briga, iako u slabljenju, ostaje nezaposlenost, pokazalo je istraživanje banke "Kredi Suis".

Šta mi da kažemo? Nezaposlenost glavna briga Švajcaraca

Nezaposlenost brine 44 odsto anketiranih u 2013, dok je u prošloj godini takav stav zastupalo njih 49, a u 2011. njih 52 odsto. U svakom slučaju, ovo je osmi put zaredom kako u godišnjem barometru banke nezaposlenost zauzima vodeće mesto na listi preokupacija građana, piše švajcarski list 24 sata.

Kao i u prošloj godini, imigracija i slobodna cirkulacija ljudi zauzela je drugu poziciju među brigama Švajcaraca, budući da je njih 37 odsto okupirano ovim fenomenom. Problemom azilanata opterećeno je 28 odsto građana, za razliku od njih 32 odsto u 2012. godini.

Treća glavna briga švajcarskih građana je održivost penzija, što navodi 29 odsto ispitanika, prema 36 odsto u 2012. godini.

Na značaju je takođe dobilo pitanje lične bezbednosti koje ističe 24 odsto anketiranih, prema 21 odsto prošle godine, kao i pitanje garancije socijalne zaštite (21 prema 19 odsto ispitanika).

Švajcarska banka "Kredi Suis" ovaj "Barometar briga" sprovodi već 37 godina, na reprezentativnom uzorku od 1.000 osoba koje raspolažu glasačkim pravom. Učesnici ankete biraju pet od 34 preokupacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarci švajcarska nezaposleni nezaposlenost mladih stopa nezaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana