Tekst objavljen: 13.11.2015 11:11        


Potrošače niko nije pitao da li hoće da plaćaju naknadu za privatne povlašćene proizvođače obnovljivih izvora energije (vetar, sunce, voda...)

Šta je OIE u računima za struju

Šta je „naknada za povlašćene proizvođače OIE” koja je uračunata u obračun za električnu energiju, pitao je redakciju „Potrošača” čitalac iz Beograda. Kako kaže, do sada nije posebno obraćao pažnju na stavke koje ulaze u račun za struju, pa je odgovor potražio na šalteru Elektrodistribucije u Beogradu.

– Na šalteru za informacije nisu znali da mi objasne šta znači ta stavka i šta je to OIE. Jedino što sam saznao jeste da skraćenica OIE znači – obnovljivi izvori energije, a u EDB-u su me uputili na Agenciju za energetiku. U telefonskom razgovoru sa Agencijom dopunio sam znanje i čuo da je reč o vetru, vodi i suncu. Konačno se ispostavilo da se naknada u računu za utrošenu električnu energiju pod oznakom OIE ustvari odnosi na stimulaciju za proizvođače alternativnih izvora energije kako bi se smanjila štetna emisija štetnih čestica u vazduhu od sadašnjih energenata – objašnjava čitalac.

On pita zbog čega bi potrošači električne energije trebalo da stimulišu proizvođače energije od alternativnih izvora, posebno što je reč o privatnim kompanijama.

U EPS-u su redakciji „Politike” objasnili da je naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno stavka šest u računu za utrošenu električnu energiju, trošak svih kupaca u Srbiji kojim se subvencioniše proizvodnja električne energije iz energije vetra, sunca, biomase, biogasa, kogeneracije, iz malih hidroelektrana, a u skladu sa Zakonom o energetici i podzakonskim dokumentima.

Sredstva prikupljena po tom osnovu ne troše se direktno za izgradnju ovih elektrana, već za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

– Mere podsticaja su Zakonom o energetici zagarantovana prava povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i postrojenja koja istovremeno proizvode električnu i toplotnu energiju sa visokim stepenom iskorišćenja primarnog goriva.

Mere su bliže određene Uredbom o merama podsticaja za povlašćene proizvođače električne energije, a pre svega se odnose na podsticajne cene i podsticajni period. Cene po kojima se otkupljuje električna energija iz OIE, kao i period otkupa, određuje Vlada Srbije – kažu u EPS-u.

Prema podacima „EPS snabdevanja”, u 2014. godini bila su registrovana 153 proizvođača električne energije iz OIE. Ovo preduzeće je, kao javni ili garantovani snabdevač, dužno da najkasnije do kraja februara svake godine objavi detaljan izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima za naknadu za podsticaj proizvodnje povlašćenih proizvođača električne energije u prethodnoj godini. Oni naglašavaju da „EPS snabdevanje” ne donosi politiku razvoja proizvodnje OIE. Ona se donosi na državnom nivou.

Snabdevač otkupljuje proizvedene kilovat sate, koje su mu, kao garantovanom snabdevaču, zakonska obaveza. Za ceo proces je odgovorno Ministarstvo rudarstva i energetike. Takođe, „EPS snabdevanje” ne utiče na akciznu politiku.

Kako „Potrošač” saznaje, reč je o naknadi za subvencionisanu struju iz obnovljivih izvora energije u iznosu od 4,4 pare po kilovatu, što je u proseku za fizička lica od 16 do 66 dinara u zavisnosti od potrošnje. Sav taj novac od te nadoknade ide na poseban račun sa koga se plaća struja iz obnovljivih izvora energije, otkupljena od povlašćenih proizvođača po subvencionisanim cenama. Taj fond, u koji idu sredstva, raste srazmerno rastu proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, a neke procene pokazuju da će se do 2020. godine plaćati po računu u proseku 400 dinara za struju iz obnovljivih izvora energije.

Nezvanično saznajemo da je do prošle godine ovaj novac izdvajao EPS, posle čega je na nivou države doneta odluka da se taj trošak ipak prebaci na teret građana. Ostaje nejasno ko je od tri ipo miliona domaćinstava do sada iskoristio struju iz obnovljivih izvora ako, na primer, prvi vetropark Srbija tek treba koliko sutra da se otvori u Vojvodini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milan 17.11.2015 11:05

    Pravna država? Zaštita potrošača? Prava malih potrošača da izaberu/promene svog snabdevača električne energije?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oie EPS račun za struju obnovljivi izvori energije struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana