Tekst objavljen: 06.01.2017 10:00        


Sa prijateljem ste otišli na trčanje i on Vam se za vreme trčanja požalio na jaku bol u kolenu koja ga muči već neko vreme. Nekoliko metara nakon toga Vi ste pali. Na kraju ste obojica završili kod lekara, Vi sa slomljenom nogom, a on sa jakim bolovim. Povredu imate obojica, ali samo je jedan od Vas dvojice imao nezgodu.

Šta je nezgoda?

Okolnosti događaja

Osiguravajuća društva u uslovima osiguranja od posledica nezgode, posebno objašnjavaju okolnosti događaja. Tako se nezgodom smatra smatra iznenadni, nepredviđen i od volje osiguranika nezavisan događaj koji deluje uglavnom iz spoljašnosti i naglo na osiguranikovo telo i ima za posledicu: njegovu smrt, trajni invaliditet, prolaznu nesposobnost za rad, smeštaj i lečenje u bolnici ili nastanak troškova lečenja. Kao što je pomenuto u prethodnom primeru - ako ste prilikom trčanja slučajno pali, npr. spotakli se o nešto i povredili nogu, do povrede je došlo usled spoljašnjih uticaja. Zbog nezgode ste bili privremeno nesposobni za rad, dok bi Vam veća nezgoda mogla prouzrokovati trajnu invalidnost, boravak i lečenje u bolnici, zatim nastanak troškova za oporavak, a u najgorem slučaju i smrt. Kod osoba koje se bave trčanjem najčešće su povrede nožnih mišića, uganuća gležnja i povrede kolena. Ali, u slučaju Vašeg prijatelja, bol nije posledica nezgode i zato se tu ne radi o nezgodi. Isto važi i za hronične probleme ili probleme koji su prisutni duže vreme pa nisu rezultat slučajnosti.

Od rođenja pa do pozne dobi izloženi smo riziku nastajanja nesrećnih slučajeva. Bez obzira koliko bili pažljivi nesreće se dešavaju na radnom mestu, na ulici, u školi, u obdaništu, na fakultetu, kod kuće, na utakmici, treningu i slično. Pri ugovaranju osiguranja od posledica nezgode važno je da izaberete onaj oblik osiguranja koji je za Vas odgovarajući.

Šta se može dogoditi upravo sada, danas do kraja dana, sutra ili prekosutra nemoguće je predvideti. Ugovaranjem osiguranja od posledica nesrećnog slučaja (nezgode) ne možete sprečiti neželjeni događaj, ali pravovremenim razmišljanjem možete umanjiti njegove posledice.

Šta uraditi u slučaju nezgode?

U slučaju nesrećnog slučaja usled kojeg je došlo do povrede, odmah se javite Vašem lekaru radi pregleda i pružanja potrebne pomoći, držite se lekarskih saveta i instrukcija u pogledu načina lečenja i rehabilitacije.

Po završetku lečenja i rehabilitacije odmah prijavite nesrećni slučaj. U prijavi o nesrećnom slučaju osiguravaču je potrebno pružiti sve nephodne izveštaje, nalaze i podatke, posebno o mestu i vremenu kada je slučaj nastao, potpuni opis događaja, ime lekara koji je izvršio pregled odnosno lečenje, lekarski nalaz o vrsti i težini telesne povrede kao i o eventualno nastalim posledicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje osiguranje od nezgode nezgoda povreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana