Tekst objavljen: 20.11.2018 13:57        


Globalna ponuda nafte će nadmašiti tražnju tokom 2019, jer skok proizvodnje neutrališe povećanje potrošnje koja je u opasnosti zbog usporavanja ekonomije.

Šta će se desiti sa naftom sledeće godine?

To je saopštila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).U najnovijem mesečnom izveštaju, Agencija sa sedištem u Parizu je zadržala projekcije rasta globalne tražnje za naftom za 2018. i 2019. godinu na nepromenjenom nivou u odnosu na prošli mesec, odnosno na 1,3 miliona barela dnevno i 1,4 miliona barela dnevno respektivno, prenosi Rojters.

IEA je, ipak, srezala projekciju rasta tražnje za naftom iz nečlanica OPEK-a, ali je istovremeno podigla procenu rasta proizvodnje nafte u tim zemljama na 2,4 miliona barela dnevno u ovoj godini i na 1,9 miliona barela dnevno u narednoj godini, sa ranije projektovanih 2,2 miliona barela i 1,8 miliona barela, respektivno.

SAD će prednjačiti u prognoziranom porastu proizvodnje, jer će, prema procenama IEA, američka proizvodnja nafte ove godine porasti za 2,1 milion barela dnevno, i za dodatnih 1,3 miliona barela dnevno u 2019. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Očekuje se da će naredne godine postojati još manja potreba za OPEK-ovom naftom zbog konsantnog rasta proizvodnje u nečlanicama OPEK-a - navodi IEA. 

Agencija je, takođe, smanjila projekciju tražnje za OPEK-ovom naftom za 300.000 barela dnevno na 31,3 miliona barela dnevno u 2019. godini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta zalihe nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana