Tekst objavljen: 11.06.2018 9:20        


Smanjenje akcize na gorivo kao meru za zaustavljanje rasta cene pominjali su ministar energetike Aleksandar Antić, ali i ministar finansija Siniša Mali.

Šta će država uraditi s cenom benzina i dizela

Iako vozači zbog poskupljenja goriva postaju sve nervozniji, u Vladi još nisu povukli konkretne poteze da bi smanjili akcize i pojeftinili gorivo.

U gradovima širom Srbije vozači su u petak i tokom vikenda blokirali ulice u znak protesta zbog poskupljenja, a pojedini su najavljivali i nastavak protesta od ponedeljka.

Kako saznaje "Blic", u Nemanjinoj 11 i u resornom Ministarstvu rudarstva i energetike u petak nije bilo razgovora o tome da li će se država umešati i smanjiti zahvatanja od 55 odsto u svakom litru goriva.

- Iako se očekivalo da bi to mogla da bude jedna od tema s obzirom na najavljeni štrajk vozača, konkretnih razgovora nije bilo. Da li zbog toga što je premijerka Ana Brnabić otputovala u Torino ili što vlasti smatraju da bi se uzburkane strasti vozača mogle smiriti, ali se o mogućem rešenju nije pričalo - kaže izvor "Blica".

O akcizama je pre blokade ulica zvanično jedino pričao ministar finansija Siniša Mali, ali vrlo šturo.

- Razmišljamo o smanjenju nekih poreza, doprinosa, parafiskalnih nameta koji trenutno postoje u privredi Srbije, a možda i akciza o kojima se priča ovih dana - rekao je Mali. Nekoliko dana ranije ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio da se nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti, što bi moglo da dovede do pojeftinjenja goriva. Ukoliko do toga ne dođe, kako je dodao, "postoji mogućnost da Vlada preduzme određene mere".

Najnovije poskupljenje goriva je do dva dinara po litru. Benzin od 95 oktana dostigao je cenu od 153,9 dinara po litru, evrodizel 163 dinara, a ekstra evrodizel 168,4 dinara. U poslednjih mesec dana cena benzina porasla je za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo 6,2 odsto. Stručnjaci tvrde da je najveći problem prevelik namet države koja kroz akcizu u ceni benzina učestvuje sa 55,2 odsto (82,44 od 149,4 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,6 od 158,98 dinara po litru).

Zbog takvog stanja građani su blokirali glavne saobraćajnice u Beogradu, Slaviju, mostove, ali su i u drugim gradovima protesti. Blokirani su bili Niš, Šabac, Novi Sad...

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ističe da država ima prostora za smanjenje akcize i da ne bi ništa izgubila.

- Poslednjih meseci priliv novca u budžet po osnovu naplate PDV bio je veći od planiranog. Smanjenje akcize na gorivo za budžet bilo bi neutralno, a za vozače korisno jer bi pojeftinilo gorivo - ocenio je Mićović za "Blic".

Protesti u više gradovaNezadovoljni vozači u petak su zaustavili automobile na ulicama i blokirali saobraćaj, tražeći da država utiče na smanjenje cene goriva, te da se na cenu goriva prvo obračunava PDV, pa tek onda akciza.

Blokirane su bile gradske ulice, ali i međumesni putevi i magistrale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zahvati države cena goriva akcize cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana