Tekst objavljen: 16.09.2015 15:25        


Savez samostalnih sindikata Srbije najavio je danas da će se obratiti Ustavnom sudu, kako bi ocenio ustavnost i zakonitost donete vladine odluke o tome da minimalna cena rada za 2016. godinu ostane ista, odnosno da iznosi 121 dinar po radnom času.

SSSS: Obratićemo se ustavnom sudu zbog cene rada

U SSSS tvrde da je ta odluka jednostrano doneta i da je više političkog karaktera, kao i da je u suprotnosti sa odredabama Zakona o radu.

Reprezentativne sindikalne centrale (SSSS i UGS "Nezavisnost") su argumentovano, u skladu sa članom 112. stav 3. Zakona o radu, predložile da minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za 2016. godinu iznosi 143,55 dinara ("neto" po radnom času), podseća se u saopštenju SSSS.

Taj predlog na sednici Socijalno-ekonomskom savetu nisu prihvatili predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Unija poslodavaca Srbije.

SSSS je pri predlaganju te cene rada, kako objašnjavaju, imao u vidu da je planirana inflacija za 2016. godinu u iznosu od 4,1 odsto, te da bi po tom osnovu minimalna cena rada, ukoliko se pođe od naše predložene cene za 2015. godinu (137,90 dinara), za 2016. godinu iznosila 143,55 dinara.

Predlog za povećanje minimalne cene rade po radnom času neto, sa sadašnjih 121 na 143,55 dinara, SSSS obrazlaže time što su u privredi i na tržištu rada ostvareni parametri na osnovu kojih bi moglo da dođe do povećanja cene rada.

Vlada je odluku o minimalnoj ceni donela u ponedeljak, nakon što predstavnici poslodavaca i sindikata nisu uspeli da se dogovore o iznosu cene rada za narednu godinu u roku od 15 dana od dana početka pregovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena Savez samostalnih sindikata Srbije cena rada zakon o radu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana