EUR 117,58 USD 104,70 CHF 110,67

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.07.20. :: 117.5741 rsd

Tekst objavljen: 14.05.2019 16:00        


Startap ekosistem Beograd – Novi Sad našao se prvi put među 54 takva sistema po oceni američkog Startup Genoma, saopštila je Inicijativa digitalna Srbija (IDS).

Srpski programeri među 5 najboljih na svetu

Startup Genome je američka organizacija, koja već deset godina analizira startap ekosisteme širom sveta.

Kao najjaču stranu "ekosistema" Beograd – Novi Sad istakla je pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar a kao najsnažniji sektori istaknuti su video-igre i "blokčejn".

Njihov godišnji izveštaj je najsveobuhvatniji i najkredibilniji dokument koji se bavi ovom tematikom, a ove godine su u istraživanju koje prethodi njegovoj izradi učestvovali startapi iz preko 150 gradova sa svih kontinenata, navodi Inicijativa digitalna Srbija i dodaje kako bi izdvajanje startap ekosistema Beograd – Novi Sad "trebalo da privuče dodatnu pažnju stranih investitora i organizacija iz ove oblasti".

Prema izveštaju američke organizacije u regionu Beograd – Novi Sad postoji između 200 i 400 startapa a čitav startap ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja - fazi „aktivacije“, prenosi IDS i dodaje da ga karakteriše najbrži rast jer je za rast investicija u domaće startape dobijena maksimalna ocena 10, a za njihov ukupni broja dobijena je ocena 9.

Srbija se prema kvalitetu programera ubraja među pet najboljih u svetu, a u oblasti kreiranja video igara i razvoja proizvoda zasnovanih na blokčejn tehnologiji Beograd i Novi Sad su u top 10 startap ekosistema na svetu, navodi IDS i dodaje da se u izveštaju navodi i da je država omogućila da tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja kao i da postoji poseban režim za kreiranje intelektualne svojine sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo 3 odsto.

Ukupna vrednosti našeg startap ekosistema je 303 miliona dolara i 17 puta je niža od svetskog proseka, a IDS kao nedovoljno razvijeni aspekt ocenjuje i investicije u ranoj fazi koje su 12 puta niže od svetskog proseka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
top 5 Srbija programeri istraživanje Beograd novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.5

ostavite komentar