Tekst objavljen: 01.06.2015 14:41        


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će na sledećoj sednici vladi biti predloženo da ukine vize za 10 zemalja, čime će se nastaviti proces vizne liberalizacije, koja je u velikoj meri doprinela povećanju broja stranih turista. Vize će, između ostalog, biti ukinute za Katar, Kuvajt, Oman, Venecuelu, Panamu, Jamajku, Paragvaj, Kolumbiju, Gvatemalu, rekao je Ljajić.

Srbija ukida vize za još 10 zemalja

"U petak smo imali zajednički sastanak sa ministrom spoljnih i unutrašnjih poslova i dogovorili smo da vladi, već na sledećoj sednici, predložimo ukidanje viza za još 10 zemalja...

Očekujemo i po ovom osnovu veći dolazak inostranih turista", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.

Ministar je najavio i da je formirana Radna grupa koja radi na viznoj liberalizaciji, jer postoje još neke zemlje gde bi vize mogle ili da budu ukinute, ili da vizni režim bude olakšan.

Prema njegovim rečima u prva četiri meseca ove godine, pored rasta stranih, zabeležen je i rast broja domaćih turista prvi put posle 2010. godine.

Ljajić je podsetio da je, preme broju domaćih turista, rekordna bila 2009. godina i rekao da veruje da će ova godina nadmašiti i tu - rekordnu.

Ministar je podsetio da je u prva četiri meseca ove godine porastao broj turista iz zemalja koje ranije nisu bile u prvih pet, pa je tako na prvo mesto izbila Bugarska, na drugom je BiH, treća je Hrvatska, četvrta Slovenija i peta Crna Gora.

Takođe, zabeležen je značajan rast stranih turista iz još nekoliko zemalja, pre svega iz Grčke za 15 odsto i Turske za 40 procenata.

"Vizna liberalizacija koju smo počeli da sprovodimo prošle godine dala je rezultate", zaključio je Lajić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
katar Srbija Viza jamajka ukidanje vize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana