Tekst objavljen: 22.04.2015 15:33        


Srbija je dve decenije prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo, a druga u svetu, upozoreno je danas na Privrednom forumu mladih u Privrednoj komori Srbije.

Srbija prva u regionu po iseljavanju mladih

Potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) i koordinartror projekta "Privredni forum mladih 2015" Vladimir Radovanović rekao je da je prema podacima iz 2014. najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

"Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut", istakao je Radovanović na Forumu, kojem je Novinska agencija Tanjug medijski pokrovitelj, ističući da su pomenute stope nezaposlenosti mladih u Srbiji više nego u susednim i zemljama EU.

Prema njegovim rečima, skoro 80 odsto mladih čeka na zaposlenje duže od godinu dana, zbog čega mladi sve više smatraju da je u Srbiji nemoguće pronaći posao i zato odlaze iz Srbije.
Radovanović je poručio da država mora da preduzme nešto i nakon školovanja da mladima omogući da se zaposle.

Dekan Elektrotehničkiog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je očigledno da postoji sistemska greška u odnosima države, privrede i obrazovanja, s obzirom da je najveći broj mladih nezaposlen.

Kovačević je istakao da znanje treba da bude osnov privrede, kako bi ona bila konkurentna i profitabilna, a ne "šrafciger industriju", aludirajući na industriju koja se bavi samo sklapanjem proizvoda od uvoznih delova.

"Od 1990. godine do danas smo izgubili oko milion radnika u sektoru industrije", podsetio je Kovačević, govoreći o procesu deindustrijalizacije koja je u Srbiji, kako je rekao, "sprovedena nasilno".

Pomoćnik ministra prosvete Milan Šuvakov je upozorio da naš obrazovni sistem još nema upisnu politiku za studiranje na fakultetima i da je predviđeno donošenje zakona o nacionalnom okvru kvalifikacija, koji će utvrditi naše potrebe za kadrovima, prema potrebama tržišta rada.

Planirano je donošenje zakona o visokoškokskom obrazovanju, kojim će biti sprovedena reforma u tom sistemu, rekao je Šuvakov.

Pomoćnik ministra obrazovanja je pozvao da dobro razmisle koje će studije upisati, da ne biraju zanimanja za kojima nema tražnje na tržištu.

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović je poručila da je za razvoj srpske privrede od ključnog značaja razvoj preduzetničkog duha kod mladih i da bi zato tokom obrazovanja oni trebalo da dobiju određena znanja kako funkcionišu peduzeća i kakvi su privredni tokovi.

"Nova radna mesta u budućnosti će se otvarati u privredi, naročito u privatnom sektoru i kroz otvaranje malih i srednjih preduzeća", ukazala je Obradovićeva.

Ona je dodala da resorno Ministarstvo radi na unapređenju privrednog ambijenta i da će u narednom periodu sve veću podršku države imati izvozno orjentisana preduzeća.

Direktor sektora za privredni sistem u PKS Nermina Ljubović ocenila je da je jedan od razloga za visoku nezaposlenost mladih činjenica da oni često imaju obrazovanje koje privredi nije potrebno, ili nemaju potrebno znanje i veštine koje poslodavci traže.

"Neadekvatni obrazovni programi, za posledicu imaju nisku sposobnost mladih da se snalaze u realnom poslovnom okruženju", ocenila je ona i dodala da PKS radi na razvoju preduzetničke svesti mladih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost nezaposlenost mladih mladi visokoobrazovanje odlazak mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana