Tekst objavljen: 22.09.2018 16:03        


Kako bi kupci u Srbiji „preživeli“ kada bi vrata „Delta sitija“ i tržnog centra „Ušće“ nedeljom bila zatvorena? Drugog dana vikenda parkinzi ovih centara krcati su automobilima iz cele Srbije, a upravo poslednjih dana mnoge države najavljuju da će ukinuti rad nedeljom.

Srbija nije Švedska da skraćuje rad nedeljom

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da je iz ugla potrošača iz naše kulture teško istisnuti nedelju, jer je to tradicionalno vreme za kupovinu i posetu tržnim centrima.

– Bilo je ovakvih pokušaja i u nekim evropskim zemljama, pa su se opet vratili na rad i nedeljom. Mislim da su ovakve promene moguće u zemljama koje su ekonomski jače, poput Švedske. U našem slučaju bi, smanjenjem broja radih sati, bile i manje zarade, što u ovakvim okolnostima nikome ne ide u prilog. Iz ugla trgovaca i profiti bi bili manji, posebno u restoranima i tržnim centrima, koji najbolje rade vikendom – kaže naš sagovornik. Inače u Švedskoj se primenjuje skraćeno radno vreme ovog dana i većina tržnih centara radi do 18 sati .

Sve veći broj država EU priprema strategije da sedmicu skrati na šest radnih dana. Poljska je objavila da će do 2020. svi trgovci morati da zatvore vrata nedeljom, dok hrvatski mediji poslednjih dana pišu da tri ministarstva rade na izmeni zakona, koji će doneti ograničenje rada u ovom danu. Tamošnja udruženja poslodavaca već su reagovala ističući da „najpre treba napraviti ozbiljnu i sveobuhvatnu analizu mogućih posledica ukidanja rada nedeljom, pogotovo u sektoru trgovine, jer su time obuhvaćeni, uz trgovine robom široke potrošnje, i trgovački centri, kiosci, pumpe…”.

U Hrvatskoj privrednoj komori rekli su za „Jutarnji list” da su po njihovoj anketi mišljenja trgovaca podeljena.

– Deo njih smatra da je Hrvatska deo jedinstvenog EU tržišta i da bi, ako se zna da je u Sloveniji i Mađarskoj nedelja radni dan, posledično moglo da dođe do odlivanja potrošača i kapitala u te zemlje, posebno uz granična područja Slovenije, Mađarske i BiH – poručili su iz Hrvatske privredne komore, dodajući kako trgovci navode da im je zbog manjka radne snage trenutno bitan svaki minut radnog vremena.

Ovakve promene možda će najbrže stići u Italiju, koja je najavila da će kako bi zaštitila tradiciju i kult porodičnog ručka, već do kraja ove godine, uvesti zabranu rada nedeljom u velikim trgovačkim centrima. Sve ovo ipak treba uzeti sa rezervom jer ista inicijativa postoji još od 2013. ali nijedna vlada nije uspela da je sprovede u delo.

Procena je da 19,5 miliona Italijana kupuje baš drugog dana vikenda što logično znači da su za trgovce baš tada najunosnije zarade. Prema aktuelnim propisima trgovci mogu sami da određuju radno vreme. Liberalizacija rada nedeljom uvedena je u Italiji 2012. zbog jačanja ekonomskog rasta a uprkos protivljenjima Katoličke crkve, sindikata i udruženja malih trgovaca.

Iz italijanskog trgovinskog lanca „Konad” najavili su za „Gardijan” da će, ukoliko vlada zaista povuče takav potez, morati da otpuste 40.000 do 50.000 radnika. Većina ugovora o radu na neodređeno u trgovini podrazumeva rad nedeljom i radnici su za to plaćeni.

Austrija zabranjuje bilo kakav oblik rada nedeljom. U Nemačkoj, prodavnice na taj dan mogu biti otvorene osam puta godišnje, i to ograničen broj sati. Većina Nemaca to podržava, mada se svest više menja i većina prodavnica sa robom široke potrošnje radi subotom do 15 ili 16 sati.

EU direktiva o radnom vremenu postavlja minimalne zahteve za organizaciju radnog vremena kako bi se zdravlje i sigurnost radnika zaštitili od nepovoljnih učinaka predugog radnog vremena, neodgovarajućih dnevnih, nedeljnih i godišnjih odmora kao i od lošeg uticaja smenskog i noćnog rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nebojsa 18.09.2018 16:09

    Sa stannovista profita kapitaliste rad nedeljom je obavezan. Sa stanovista radnika i prava radnika, suvisan i izrabljujuci. A posto je Srbija ekstremno kapitalisticka zemlja sa elementima robovlasnistva, ne ocekuje da ce se trzni centri zatvoriti nedeljom

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skraćeno radno vreme radno vreme kraća radna nedelja rad nedeljom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana