Tekst objavljen: 17.04.2019 14:20        


Hrvatska u registar zaštićenih proizvoda u EU već upisuje svoj 22 nacionalni brend, dok Srbija još uvek nije zaštitila nijedan svoj proizvod, prenosi Politika.

Srbija još uvek nije zaštitila nijedan nacionali proizvod u EU

Zasada se razmatra da se zaštiti nekoliko domaćih proizvoda, poput futoškog kupusa, leskovačkog ajvara i fruškogorskog meda, ali se još uvek nije odmaklo dalje od razmišljanja.

I dok mi čekamo, komšije štite sve više svojih namirnica. Evropska komisija saopštila je da je "paška so" još jedan jedinstven evropski proizvod koji zadovoljava sve kriterijume da dobije geografsku oznaku. Mesec dana ranije Brisel je potvrdio i oznaku za istarsko maslinovo ulje, a Hrvati su još zaštitili i neretvanske mandarine, krčki pršut, ogulinski kupus, lički krompir, slavonski med....

Da bi domaći proizvod ušao u registar zaštićenih proizvoda u EU, mora prvo biti zaštićen u zemlji porekla.

U Srbiji je na nacionalnom nivou zaštićeno 78 proizvoda, a među njima četiri nisu poljoprivredna: pirotski ćilim, bezdanski damast, ručno pletena odeća "sirogojno" i peškiri iz šabačkog kraja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zašto domaći proizvođači dosada nisu zaštitili nijedan proizvod?

Zoran Dragojević, rukovodilac grupe za dizajn i geografske oznake porekla pri Zavodu za intelektualnu svojinu, kaže da nema jasan odgovor na to.

"Neko bi pomislio da je razlog to što se ti proizvodi ne proizvode. Ali, upravo je suprotno. Međutim, ti proizvođači verovatno ne žele da uđu u rigorozne kontrole kvaliteta koje moraju da budu sprovedene. Sve to mora da bude na jednom ozbiljnijem nivou nego do sada", kaže Dragojević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska EU evropska unija Srbija geografsko poreklo zaštita proizvoda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana