Tekst objavljen: 27.03.2019 13:02        


Sa proizvodnjom krompira na oko 35.000 hektara i prosečnim prinosom od 14 tona, Srbija je prinuđena da uvozi to povrće. Proizvođači krompira kod nas u poslednje dve sezone imali su niske prinose prvenstveno zbog suše, a prošle godine nakon sušnog proleća nastupio je duži period sa dosta padavina što je proizrokovalo pojavu bolesti krompira.

Srbija je prinuđena da uvozi krompir

Srbija krompir najviše uvozi iz zemalja zapadne Evrope i Belorusije, gde se postižu visoki i stabilni prinosi.

Međutim, i u tim zemljama je bilo problema. Na zapadu kontinenta lane je prinos bio ispod očekivanog, a beloruski je znatno poskupeo. Sve to je ove zime uticalo da i cena krompir kod nas bude nešto viša.

Našim proizvođačima, kažu stručnjaci, odgovara visoka cena konzumnog krompira, ali se očekuje da će to uticati i na veću potražnju semenskog krompira ove godine.

–Mislim da će se semenski krompir od domaćih proizvođača prodati. S obzirom na visoke cene konzumnog krompira, kako čujem nije neka velika potražnja za semenskim krompirom iz uvoza. Srbija je zavisna u tom proizvodu od zemalja zapadne Evrope, poput Holandije, Nemačke– izjavio je Multimedijalnoj novinskoj agenciji (MNA) profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku Drago Milošević.

Milošević ističe da se domaća proizvodnja semenskog krompira zasniva na oko 350 hektara. U odnosu na davna vremena kada je dominirao dezire, danas se uzgaja znatno više sorti.

–Razne kompanije svake godine proizvedu neku novu sort i cilj im je da osvoje tržište.

Svi se takmiče da njihova sorta zauzme što veće površive i da se proizvođači naviknu na tu sortu– objašnjava Milošević.

Kako ne bi bilo oscilacija u postizanju prinosa, stručnjaci ističu da bi trebalo više upravljati proizvodnjom koja sada u velikoj meri zavisi od vremenskih uslova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

–Naša država je poznata po tome da imamo najmanje površina pod zalivnim sistemima, a danas ne možete imati visok i kvalitetan prinos svih biljaka bez navodnjavanja.

Moramo kao država da razvijamo sisteme za navodnjavanje i pomažemo poljoprivrendim proizvođačima– izjavio je Milošević.

Milošević povrtarima savetuje da koriste što kvalitetniji semenski krompir, jer je i to jedan od ključnih faktora za dobar prinos, a državu poziva da više pomogne i bolje zaštiti domaće poljoprivrendike.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krompir uvoz država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana