Tekst objavljen: 02.12.2016 13:50        


Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu, od oko 28 teravat sati godišnje, i sve više se radi na njegovom povezivanju sa tržištima u regionu i Evropi, rečeno je danas na četvrtoj međunarodnoj konferenciji Regionalno tržište električne energije. 

Srbija ima najveće tržište električne energije

"Oko 37 odsto od ukupne finalne potrošnje je na slobodnom tržištu, a osim tih 10,7 teravat sati, koliko je potrošeno u 2015. godini, koje su kupili kupci na slobodnom tržištu, po tržišnim uslovima se prodaju i gubici i oni su veći od pet teravat sati", izjavila je član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić.

Ona je na konferenciji, u organizaciji EPS-a i Balkanmagazina pod pokroviteljstvom Ministasrtva rudarstva i energetike, rekla da se očekuje da domaćinstava i mali kupci izađu na konkurentno tržiste tek kada cena dostigne ekonomsku odnosno onu na slobodnom tržištu.

"Za sada nema uslova za tu visinu, ne samo zato što država štiti te kupce zbog socijalnog mira nego da se država uopšte i ne meša u taj deo, morale bi da se obezbede neke stvari da bi to tržište bilo živahnije i dovoljno za snabdevaje", navela je Hadžibabić.

Domaćinstva i mali kupci od 1. januara 2015. mogu da izaberu ponuđača na slobodnom tržištu, ali niko neće da ponudi cenu koja je ispod ekonomske.

Takođe, od 1. januara 2013. otvoreno je tržište na visokom naponu, a od 1. januara 2014. i na srednjem naponu.

Ona je rekla da postoji veliki broj zahteva za izdavanje licence za snabdevanje i da je Agencija izdala 59 licenci za snabdevanje i 37 za snabdevanje "na veliko" električnom energijom.
Prema njenim rečima, od tih 59 licenci mnogi još nisu aktivni ali nisu aktivni.

"Od ukupno 96 licenci samo njih 45 se pojavilo da hoće nešto da rade na tržištu. Takođe, od tih 45 samo 15 se bavi snabdevanjem krajnjih kupaca, ali je daleko najdominantniji EPS", rekla je Hadžibabić.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović je rekla da je zakonodavni okvir dao mogućnost da se razvije tržište električne energije i da se uskladi sa evropskim tokovima.

Ona je kazala da je u toku proces resturkturiranja u velikim energetskim kompanijama, kao što su EPS, Srbijagas i druga.

Filipović je podsetila da je u februaru počela da radi srpska berza struje - SEEPEX, a koju je formiralo javno preduzeće EMS sa Evropskom berzom ekektrične energije EPEX SPOT i navela da se sada dosta radi na regionalnom povezivanju.

Izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u EPS-u Dragan Vlaisavljević je rekao da bi trebalo što više energije iz obnovljivih izvora koristiti za grejanje i hlađenje.
Vlaisavljević je govoreći o novim trendovima rekao da EU priprema novi dizajn tržišta i da će sve biti okrenuto ka razvoju obnovljivim izvorima energije.

On je kazao da se uvode pametne mreže i to od primarne energije do krajnjeg kupca.
Prema njegovim rečima, konvencionalna energetika je izložena velikom padu veleprodajne cene struje, pa je zato samo isplativo ulaganje u obnovljive izvore energije.

Tehnički direktor SEEPEX Dejan Stojčevski je rekao da se iako još nije prošlo ni godinu dana od osnivanja te berze sve više povećava likvidnost sa dolaskom novih članova.

"Imamo sada 11 članova, a vrlo brzo očekujemo još tri nova člana", rekao je Stojčevski.
On je istakao da je cilj berze spajanje tržišta struje, ali da je preduslov otvaranje tržišta.

Stojčevski je naglasio da je svuda na nacionalnim tržištima slična situacija i da velike firme žele da zadrže monopola, da zato postoji ideja regionalizacije tržista i da krajnji cilj jedinstveno evropsko tržište.

"Zato prvo treba da se povežemo sa susednim tržištima električne energije", dodao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja cena struje berza struje eps snabdevanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana