Tekst objavljen: 18.12.2019 14:55        


Srbija bi mogla da ostvaruje privredni rast od čak sedam odsto godišnje, ukoliko sprovede novi program reformi, izjavila je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder na promociji ekonomskog memoranduma za Srbiju

"Srbija bi mogla da ima rast od 7% ako sprovede reforme"

U Svetskoj banci smatraju da bi Srbija mogla da sprovede novi program reformi i ostvari visoke stope rasta, jer je od 2014. godine uspela da u potpunosti neutrališe budžetski deficit, skoro prepolovi stopu nezaposlenosti i svede javni dug na nivo od oko 54 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Glavni ekonomista Svetske banke Ekaterina Vostroknutova naglasila je da bi Srbija sa godišnjom stopom rasta od sedam odsto za 10 godina duplirala svoj BDP, dok bi za 14 do 15 godina duplirala BDP po glavi stanovnika sa stopom rasta od pet odsto.

U Svetskoj banci ipak priznaju da stopu rasta od sedam odsto u kontinuitetu duži niz godina nije ostvarila nijedna zemlja u Evropi, a povremeno su ih ostvarivale samo Baltičke zemlje i Poljska.

Da bi ostvarivala visoke stope rasta, Srbija bi morala da poveća javne investicije na nivo od pet odsto BDP i privatne investicije na nivo od 20 odsto BDP. Ukupan nivo investicija bi trebalo da bude najmanje 25 odsto BDP, umesto dosadašnjih 19,4 odsto, uz neophodno povećanje efikasnosti investicija.

Za Srbiju je veoma bitno i unapređivanje kvalifikovanosti radnika, s obzirom na činjenicu da više od dve trećine firmi ne može da nađe adekvatnu radnu snagu koja im je potrebna za širenje obima poslovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Svetskoj banci posebno naglašavaju i potrebu povećanja produktivnosti srpske privrede. U ovom trenutku prerađivačka industrija u Srbiji je na nivou 35 odsto produktivnosti EU.

Srbija bi morala da radi i na promovisanju izvoza, snažnijem finansiranju firmi u ekspanziji, unapređivanju ambijenta za poslovanje i jačanju konkurencije. Posebno je ukazano da bi trebalo smanjiti državnu pomoć za neefikasne firme i do 2,5 odsto bruto dohotka i taj novac usmeriti u investicije.

Viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović kaže da ovako visoke stope rasta nisu karakteristične za evropske zemlje,i mogu se smatrati za ambiciozan cij, ali da Srbija ima nizak nivo BDP-a, koji je tek ove godine dostigao nivo iz vremena pre krize '90-tih godina prošlog veka.

1 komentar

  1. User image
    Lela Milosevic 18.12.2019 17:11

    Naravno da tek sada dostizemo nivo BDP-a ,od pre 1990 g-e.Od 90 tih do 2000e sve je bilo na crno ,i rad i prodaja.O2000e kad sam se svim srcem nadala i navijala da ce krenuti nabolje ,oni unistise firme do kraja ,radnici bez posla .Vreme koje sam ja nazvala " daj sta das ".Nama je vlasnik firme na pitanje kad ce nas prijaviti kako je obecao na pocetku sardnje,umeo da otvori vrata ,stane kraj njih i vikne iz sveg glasa "kome ne odgovara moze odmah da ide ,pravo pa niz stepenice inapolje".Od 2012 e smo svi prijavljeni ,plate su u dan na vreme,prevoz takodje.Bez obzira na to kolika je plata (nama je uvek malo)kad znas da je na vreme ,organizujes se, i to moze odlicno da funkcionise.Mi smo skolovali studenta medicine ,koji je diplomirao i sada radi i mladi sin je isao u srednju skolu .Nase plate su bile jedna minimalac i druga malo veca od minimalca.Odmorila sam dusu ne misleci hoce li biti i kad ce biti plata.Imala sam konstantne glavobole od stalne nervoze,ovih zadnjih godina ja disem i ako radim za minimalac.Ne znam da li cete me razumeti ,znam da nije sjajno ali je bole od one neizvesnosti,jos kad bi svi stvarno shvatili da treba da radimo a ne da cekamo bolje vreme,bilo bi nam jos bolje.Pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija svetska banka reforme privredni rast

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana