Tekst objavljen: 26.01.2018 13:20        


Čak četiri puta više polovnih automobila prodato je tokom 2017. godine u odnosu na nova vozila, a najpopularniji među polovnjacima bili su “golf”, “reno megan” i “pasat”.

Srbi i dalje veruju da je "GOLF" večan

Prošle godine je kupljeno čak 123.555 polovnih četvorotočkaša, pokazalo je istraživanje agencije “Smart Plus Research”. Najviše su, po tradiciji, na meti bila nemačka i francuska vozila. Na sajtu “Moj auto” ističu kako u Srbiji i dalje vlada mišljenje da “golf“ traje večno.

Tek svaki četvrti polovnjak kupljen je u Beogradu, a čak 63% novih

Za razliku od tržišta novih automobila, gde je dve trećine kupaca iz Beograda, prodaja polovnjaka tokom 2017. godine uglavnom je išla mimo prestonice.

- Nasuprot dominaciji koju beogradski region ostvaruje kada je reč o kupovini novih vozila gde imamo šer od 63%, u odnosu na sva vozila kupljena na teritoriji Srbije, kod polovnjaka situacija je drastično različita s obzirom na to da tek svaki četvrti završi na beogradskom asfaltu - kaže Goran Ristić iz agencije “Smart Plus Research”.


- Zbog toga „folksvagen“ drži cenu čak i veću od realne. Tako “golf 3” i “golf 4” i dalje koštaju više od 3.000 evra. Od “opela”, najpopularniji su “astra” i “korsa”, pošto imaju veoma izdržljiv trap za razliku od, recimo, francuskih i japanskih modela koji su pravljeni za idealne puteve. “Astri” i “korsi” trap traje nešto duže, zato su kao stvoreni za Srbiju - kažu na portalu “Moj auto”.

U asocijaciji uvoznika polovnih automobila naglašavaju da se prošle godine ništa epohalno nije promenilo na tržištu.

- I dalje smo nemački orijentisani jer imamo poverenje u te automobile i pre svega odnos cene i kvaliteta. Naš kupac gleda i koliko će ga koštati održavanje vozila, a “folksvagen” i “opel” imaju razgranatu mrežu delova u Srbiji što je veoma bitno. Slična je situacija i sa najpopularnijim francuskim polovnjacima - objašnjava Milan Belin iz ovog udruženja i dodaje da se najviše kupuju polovna kola čija je cena između 2.000 i 4.000 evra.

Od svih podataka možda najviše upada u oči da se u Srbiji i dalje najviše kupuju vozila starija od deset godina.- To je, nažalost, dokaz naše kupovne moći. Takvi automobili su već pri kraju životnog veka i problematični su i kada je u pitanju bezbednost i kada je reč o zagađenju vazduha - objašnjava Belin.U pet najpopularnijih polovnjaka ponovo je svoje mesto našao i “fijat punto”.

- Reč je o jednom od najjeftinijih modela koji se može naći i za svega 1.000 evra. Zato pre svega cenom privlači kupce, pogotovo što su mu delovi povoljni i dostupni - kažu na sajtu “Moj auto”.Brojke pokazuju da dve trećine tržišta polovnjaka čine automobili na dizel pogon.

- Najviše se kupuju dizelaši zato što imaju manju potrošnju, a opet veću snagu motora - ističe Nikola Sekulić iz agencije “Smart Plus Research”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Golf kupovina automobila automobil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana