Tekst objavljen: 14.07.2014 11:55        


U Srbiji je od 2008. godine do sada opala tražnja za nekretninama za oko 50 odsto, izjavio je u nedelju predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević.

Srbi danas kupuju upola manje stanova nego 2008.

Ističući da je to najveći problem srpskog tržišta nekretnina i da je na takvo stanje, pored ekonomskih faktora, on je dodao da je dosta uticao i neodgovarajući odnos države prema tom tržištu.

Na pitanje da li će najavljena masovna izgradnja jeftinih stanova u Srbiji uticati na dalji pad cena nekretnina, Đorđević smatra da će taj projekat biti dobar za srpsku građevinsku industriju, ali ne i po tržište nekretnina, s obizrom da će svi čekati te stanove, a oni neće biti dostupni za sve.
U tom periodu je, takođe, promet nekretnina opao između 30 i 40 odsto, uprkos tome što su značajnije pale cene, rekao je Đorđević Tanjugu.

On je kazao da pored posledica svetske ekonomske krize, koja je eskalirala 2008. godine, mala platežna mogućnost građana Srbije da kupuju stanove na kredit nije glavni već sekundarni razog sve manje tražnje.

- Na tržištu nekretnina je najveći problem snižena tražnja koju je prouzrokovala kampanja koja već duže traje u našem društvu - da će cene nekretnina da padaju, da je svetska kriza i drugo. Sa druge strane, zbog relativnog povećanja kamata na oročene uloge, na primer od 2009. do 2012. godine devizna oročena štednja je rasla, između 600 i 700 miliona evra godišnje - istakao je Đorđević.

Kako je rekao, pre pet ili 10 godina bar 70 odsto tih sredstava bi otišlo u kupovinu nekretnina, dok sada građani čekaju dalji pad cena, kao i zato što su prihodi od rente mnogo niži nego prihodi od kamate na oročena sredstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za stan stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana