Tekst objavljen: 26.11.2013 14:00        


Kada odluče da kupe robu veće vrednosti, domaći potrošači najradije to čine uz pomoć gotovinskih kredita ili pozajmica koje se dobijaju preko čekova ili platnih kartica tipa instolment. Dva potonja načina su i ubedljivo najpopularnija jer se na taj način roba dobija na otplatu bez kamate.

Šporete i frižedere kupujemo na preskupe keš kredite

U vreme opšte besparice, kada potrošači dva puta prevrnu i dinar i karticu u ruci pre nego što se odluče za trošak, potrošačke kredite bi jedino niže kamate mogle učiniti popularnijima.

Bankari i trgovci sve češće pokušavaju da ubede kupce u to da nešto pazare i zaduže se tako što im nude da podignu kredit na prodajnom mestu. U modi su zajmovi koji se mogu dobiti uz minimalnu dokumentaciju, putem računara,odnosno procedura je makismalno pojednostavljena. Za banke to automatski znači da je rizik veći. Zato takav zajam ima višu kamatu. Recimo, za te kredite kamata je oko 30 posto godišnje, ili 2,5 posto mesečno. Već to što su bankari izkazali stope na mesečnom nivou govori da je reč o skupoj pozajmici. Zato je kupcima savet da se, pre no što se odluče za takvu kupovinu, dobro preračunaju.
U svetu uglavnom nije tako. U zemljama Evropske unije, pa i regiona, roba veće vrednosti pazari se na potrošački kredit i kamata je niža nego kod gotovinskih kredita.

Po podacima Udruženja banka Srbije za prošli mesec, suma gotovinskih kredita bila je kod nas 188,19 milijardi dinara. U isto vreme, bankarska statistika je zabeležila da je dug po osnovu potrošačkih kredita bio 27,15 milijardi. To jasno govori da su gotovinski zajmovi uzimani čak sedam puta više.

Potrošački krediti su još uvek nezamenjivi kod kupovine automobila, a sve više ih nude i trgovci u saradnji s bankama na licu mesta, obično za prodaju tehničke robe ili nameštaja.

– Gotovinski zajmovi daju klijentima više mogućnosti kod trošenja novca i zato su popularniji. Kada biraju način zaduživanja, keš kreditima daju prednost – kaže direktor za razvoj proizvoda u Komercijalnoj banci Goran Milićević.

Kamate za potrošačke zajmove su, kao i za gotovinske, oko 20 posto. Zato kupci kada pazare TV-aparat, šporet ili frižider radije biraju pazar putem kartice. One tipa instolment omogućavaju da se pazar podeli od tri do čak 12 rata. Često je to bez kamate ili uz malu proviziju.

Potrošački zajmovi su kod kupovine automobila nezamenjivi. Nažalost, kod nas veoma malo kupaca sebi može dozvoliti da kupi novi automobil. Ove godine je za prvih deset meseci prodato tek oko 20.000 vozila. Još do pre četiri godine to je bilo duplo više.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina klijenti banke klijent banke banke krediti keš krediti keš kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana