Tekst objavljen: 04.07.2015 9:55        


Američki poslodavci su u junu nastavili da zapošljavaju snažnim tempom, pokazali su danas podaci u Vašingtonu, a tempo zapošljavanja pouzdan je pokazatelj zdravlja tržišta rada i nudi podstrek centralnoj banci da podigne kamatne stope već u septembru. 

Solidno zapošljavanje u SAD u junu

Poslodavci su u junu otvorili 233.000 novih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,4 sa 5,5 odsto iz maja, procena je agencije za obradu podataka FaktSet, a prenosi agencija AP.

U prvih pet meseci 2015, u SAD je u proseku otvarano 217.000 novih radnih mesta, a plate su počele da rastu nakon što su mahom stagnirale tokom šestogodišnjeg privrednog oporavka.

Takvi trendovi podstakli su očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi uskoro podići kratkoročnu kamatnu stopu, koja je na rekordnom minimumu blizu nule već šest godina u cilju podrške ekonomiji.
Amerikanci su konačno počeli više da troše nakon dužeg perioda štednje, delom zahvaljujući jačanju poverenja u ekonomski oporavak. Njujorška organizacija Konferens bord je ove nedelje saopštila da je indeks potrošačkog poverenja dostigao 101,4 poena, što je drugi po visini nivo od izlaska SAD iz recesije.

Prodaja automobila je u maju značajno skočila, približivši se 10-godišnjem maksimumu, a Nacionalna asocijacija prodavaca automobila predviđa da će prodaja ove godine premašiti 17 miliona vozila prvi put od 2001.

Prodaja stanova je na osmogodišnjem maksimumu, a dozvole za izgradnju domova su u maju skočile 11,8 odsto na najviši nivo od 2007. Brojni ekonomisti očekuju da će američki privredni rast u drugom kvartalu dostići 2,5 odsto, a u drugoj polovini godine tri odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošnja automobili novi stanovi kamate zapošljavanje SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana