Tekst objavljen: 19.04.2017 8:29        


ČAČAK/BEOGRAD, 19. april (Tanjug) - U višim delovima Zapadne Srbije sneg je napadao do 30 centimetara i naneo štetu voću, a ukoliko se ostvare najave meteorologa i temperature budu i minus tri u narednih nekoliko noći ovogodišnji rod bi mogao značajno da bude umanjen, rečeno je danas Tanjugu u Institutu za voćarstvo u Čačku. Još se ne može proceniti dosadašnja šteta zbog snega koji je noćas napadao u čačanskom kraju i drugim višim delovima Zapadne Srbije, rekao je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.

Sneg i minus prete ovogodišnjem rodu voća

On je dodao da je zbog snega najviše pogođena malina i mahom koštunjavo voće pošto je došlo do lomljenja rodnih lastara usled težine vlažnog snega.

Kako kaže, do 30 centimetara snega je napadalo noćas u Čačku i okolini, zatim Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Čajetini.

Lukić je rekao Tanjugu da je, na primer, na teritoriji Nove Varoši na pojedinim mestima napadao sneg i više od 30 centimetara.

"Neminovno će biti smanjeni prinosi. Još nemamo informacije da li je i kod drvenastog voća došlo do lomljenja grana", dodao je on.

Lukić je kazao su niske temeprature, takođe, oštetile voće odnosno tek zametnute plodove koji su najosetljiviji, kao i cvetove.

Usled niskih temperatura oštećene su uglavnom koštunjave vrste voća, delom jabučastog i naročito zasadi jagode koji nisu pokriveni folijama, dodao je on.

Lukić je rekao i da prethodnih godina nije bilo tolikog snega, ali da jeste bilo mrazeva.
"Ako bude potrajao sneg i niske temperature, ako bude minus tri, kako je najavljeno, za noć četvrtak na petak, to će biti pogubno za sve vrste voća. Kajsija je u fazi u kojoj ne bi trebalo da bude oštećena.

Temeperature od minus dva ili minus tri mogu značajno da smanje rod jabuke, šljive, kruške i breskve", naveo je direktor Instituta.

On kaže da mnogo zavisi i od toga koliko taj minus može da potraje u periodu od ponoći do pet ili šest sati ujutru kada je najhladnije.

Takođe, dosta zavisi i od toga da li će biti mrazeva kada prođe ovaj hladan talas, naglasio je Lukić.
Dodao je i da je najbolje rešenje za zaštitu od mrazeva sistem za orošavanje, koje nažalost ima mali broj zasada, dok paljenje određenih materijala, na primer, guma može samo donekle da ublaži niske temperature i spreči promrzavanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana