Tekst objavljen: 20.04.2017 13:54        


BEOGRAD, 20.aprila (Tanjug) - Izrael će snažno nastaviti da podržava startap (start-up) inicijative u Srbiji kroz razvoj savremenih tehnoloških procesa u oblasti poljoprivrede, kulture, nauke i obrazovanja, izjavila je danas Tanjugu ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam. 

Snažna podrška Izraela razvoju srpskih startap ideja

Na skupu održanom u zgradi Skupštine Beograda na temu "Pametni gradovi: Brendiranje i razvoj lokalne turističke ponude", u organizaciji ambasade Izraela u Srbiji i NALED-a, predstavljena su iskustva izraelskih eksperata u oblasti IT tehnologije, a koja se mogu primeniti u ražličitim privrednim i kulturnim sektorima u Srbiji.

"Ove godine slavimo 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela i važno nam je da produbimo našu saradnju, ne samo na nivou vlada dve države, već i na nivou civilnog društva. Trudićemo se da proširimo naša iskustva iz koncepta Tel Aviv Startup City i Tel Aviv Nonstop City, ne samo na Beograd, već i na druge gradove širom Srbije", rekla je Fišer-Kam.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva skupa je da se razmotre mogućnosti i razmene iskustva iz "nou hau" (know-how) oblasti i IT tehnologije u kojoj je Izrael vodeća zemlja sveta.

"Zzelimo da vidimo šta možemo da naučimo od Srbije i šta Srbija može da nauči od nas. Radićemo na poljima nauke, obrazovanja i kulture kako bi se ove oblasti kroz savremene tehnološke procese unapredile.

Jedna od tema je i pitanje brendiranja gradova jer je ovo važno iz više aspekata, iz ugla zapošljavanja, turizma, kao i sa pozicije investicija", istakla je ambasadorka i dodala da je Izrael pionir u oblasti razvoja koncepta pametnih gradova.

Ona ističe da je ambasada posebno zadovoljna zbog povećanog broja izraelskih turista u Beogradu te da Izrael, kako je rekla, snažno podržava startap inicijative u Srbiji.

"Posebno smo zadovoljni povećanjem broja turista u Srbiji. Radićemo i dalje na unapređivanju naših aktivnosti iz oblasti kulture širom Srbije, kao i na humanitarnim akcijama koje se tiču osoba koje imaju posebne potrebe", objasnila je ona i najavila posetu srpske delegacije Tel Avivu u narednom periodu.

U NALED-u objašnjavaju da rade na više projekata sa Izraelom već duže vremena, a prvi projekat je bio obuka naših zaposlenih iz državne uprave i lokalne samouprave u ovoj zemlji.

"Ovaj panel danas je vezan za pametne gradove, a izraelske kolege će nam pokazati njihova iskustva u formiranju ovakvih gradova jer su oni pioniri u toj oblasti u svetu", naglasio je član UO NALED-a Vojislav Genić.

Jedan od najpoznatijih pronalazaka današnjice je razmena SMS poruka putem mobilnih telefona, koji je upravo nastao u Izraelu, rečeno je na skupu.

Grad Beograd želi da preuzme znanje izraelskih stručnjaka iz IT sektora kako bi složena znanja inkorporirali u prestonici, pre svega u sektor poljoprivrede, kazao je član gradskog veća, Dragomir Petronijević.

"Jedan od primera kako se iskustva iz visokotehnoloških zajednica primenjuju i kod nas je primena tehnologija u regulisanju saobraćaja putem ''pametnih semafora''. Zainteresovani smo i za savremena znanja iz oblasti poljoprivrede. Izraelci su poljoprivredu, pogotovo u obodima gradova, podigli na visok nivo, a upravo je to i naša ambicija", kazao je Petronijević.

Elitnu Izraelski jedinicu 8200 mnogi smatraju rasadnikom uspešnih izraelskih preduzetnika, rečeno je na skupu.

Veštine dobijene iz ove jedinice, njenim članovima pomažu da osnuju velike kompanije za obradu podataka, sajber bezbednost ili IT kompanije, a neke od kompanija, poput Chack Pointa i Mirabilisa, danas su "teške" desetine milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana