Tekst objavljen: 20.07.2019 11:00        


Dugoročni gotovinski krediti za pet meseci 2019. godine smanjeni za 18 milijardi dinara. Rezultat mera NBS kojima je ograničila rokove za zajmove. Banka može da odobri kredit na duže rokove, ali na račun svog kapitala

Smanjeni rokovi otplate za gotovinske kredite građana

Keš krediti su nam bili izlaz iz svakodnevnih problema. Njima smo pokrivali stare dugove, plaćali zaostale račune, a često plaćali i osnovne potrepštine. Vremenom se stvar otrgla kontroli, jer je refinansiranjem rok otplate bivao sve duži i duži. Tako su mnogi došli u situaciju da gotovinu zajme i na duže od decenije. Mera Narodne banke kojom je ograničila rokove za keš na osam godina, već daje rezultate. Vrednost dugoročnih keš zajmova smanjena je za pet meseci ove godine za 18,62 milijarde dinara.

NBS je u decembru prošle godine usvojila set podzakonskih akata s ciljem da spreči moguće rizike i za građane, ali i za banke. Jer, primećeno je da se građani sve više nenamenski zadužuju po neopravdano dugim rokovima.

- Vidljivi efekti preduzetih mera Narodne banke Srbije se ogledaju u smanjenju ukupnog iznosa gotovinskih kredita čija je ugovorena ročnost osam ili više godina za 13,21 odsto, odnosno za 18,62 milijarde dinara tokom prvih pet meseci 2019. godine - rečeno je "Novostima" u NBS.

Kako napominju, primarni cilj uvođenja pomenutih mera nije ograničavanje kreditiranja propisivanjem maksimalnog roka, niti zabranjivanje odobravanja kredita građanima na duže rokove, već je NBS zauzela izbalansiran pristup rešavanja uočenog problema uvažavajući sve okolnosti - materijalni položaj, kreditnu sposobnost građana, postojanje sredstava obezbeđenja, koje prate ovakvu vrstu kreditiranja u odnosu na rizičnost takvih kredita.

- U prilog tome je činjenica da su ukupni gotovinski krediti stanovništva svih ročnosti, za prvih pet meseci 2019. godine povećani za 5,6 odsto, odnosno, za 23 milijarde dinara, što ukazuje na umeren rast navedenih kredita uz povoljniju ročnu strukturu sa stanovišta stabilnosti finansijskog sistema i zaštite korisnika finansijskih usluga - ističu u NBS.

- Ostvarena stopa rasta gotovinskih kredita stanovništva, kako novoodobrenih tako i kredita za refinansiranje, niža je u odnosu na ostvarenu u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 6,8 procenata. Inače, svaka banka i sada može klijentu da odobri keš kredit na rok duže od osam godina, ali na račun svog kapitala. Tačnije - u slučaju dužih rokova, banka mora da umanji svoj kapital za celokupan neotplaćeni iznos glavnice tog potraživanja od dužnika, sve do konačne otplate kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Cilj uvedenih mera je obezbeđivanje adekvatnog pokrića potencijalnih rizika po osnovu nenamenskog neobezbeđenog kreditiranja stanovništva po neopravdano dugim rokovima sopstvenim sredstvima banaka, a ne onemogućavanje pomenutog oblika kreditiranja, pri čemu je u praksi odobravanje ove vrste kredita stanovništvu ugovorene ročnosti preko osam i više godina postalo pre izuzetak, nego pravilo - napominju u centralnoj banci.

- Takođe, cilj uvođenja ovih propisa jeste i nastojanje da se spreči nastanak novih problematičnih kredita u bankarskom sektoru i preventivno delovanje u cilju obezbeđivanja finansijske stabilnosti.

Još kraće

Podzakonskim aktima Narodne banke Srbije utvrđeno je i dodatno smanjenje rokova otplate za gotovinske kredite građanima. Tako će dogodine banke keš kredite da odobravaju na maksimum sedam, a u 2021. na najviše šest godina otplate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs keš kredit građani otplata kredita krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana