Tekst objavljen: 12.01.2019 10:00        


Srbija je sada u mnogo boljoj finansijskoj situaciji ako dođe do svetske ekonomske krize, nego što je to bio slučaj 2008. godine, ocenili su ekonomisti MAT-a.

Skupi stanovi nisu znak krize nego kvaliteta i luksuza

"Ako je izvesno da nam kriza kuca na vrata, sada smo u povoljnoj poziciji nego u 2008. Imamo javni dug na putanji razduživanja, koji opada ubrzano, verovatno i rekordno posmatrano po evropskim zemljama", rekao je ekonomista Ivan Nikolić u Privrednoj komori Srbije.

Istakao je da Srbija ima i nagomilane neto devizne rezerve koje prevazilaze 10 milijardi evra, dok su 2008. godine iznosile oko 3,5 milijardi. Nikolić je naglasio da je država sada u neuporedivo boljoj situaciji, po strukturi privrede i finansijskim indikatorima.

"Nemamo nikakvih poremaćaja i sve je mirno za razliku od 2008. godine kada su svi bili svesni da smo na staklenim nogama, zbog ogromnog zaduživanja te godine, iako smo imali neke pozitivne indikatore koji su bili veštacki stvoreni", rekao je on.

Na pitanje da li poskupljenje cena stanova po kvadratu, kao jedan od pokazatelja približavanja krize treba da nas zabrine, Nikolić kaže da ne treba, jer je poskupljenje u vezi sa mnogo kvalitetnijom gradnjom stanova.

“U ovom trenutku se grade kvalitetniji stanovi, luksuzniji, što za posledicu ima višu cenu prosečnog kvadratnog metra. Tako da rast cena nekretnina postoji, ali to kod nas nije pokazatelj ekonomskog problema”, kaže Ivan Nikolić.

Ekonomista Miladin Kovačević rekao je da se, ipak, ne očekuje da izbije tako oštra kriza kao 2008.

"Reč je o cikličnom prilagođavanju, mnogi kažu da je to nastavak stare krize i pored rasta prethodnih godina i strukturnih i monetarnih mera koje su izlečile svetske ekonomije razvijenih zemalja. One, ipak, nisu izlečene do kraja", smatra on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kovačević navodi da je situacija u Srbiji drastično drugačija nego 2008. pošto smo te godine imali veliku spoljnotrgovinsku neravnotežu i veliko zaduživanje privatnog sektora.

“Nasa situacija je potpuno različita nego 2008, jer te godine mi bismo zbog spoljnotrgovinske neravnoteze svakako isli u krizu. Rapidno zaduzivanje privatnih kompanija tada je takođe bilo prosutno u Srbiji. Mi smo imali razvoj unutrasnje potencije za krizu. Sada su naše kompanije u fazi razduživanja, kao i država", rekao je Kovačević i dodao da sada nemamo ni budžetskih i spoljnotrgovinskih neravnoteža.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine cena nekretnine luksuzni stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana