Tekst objavljen: 17.12.2013 9:15        


Najskuplji keš je ako ga podižete kreditnom karticom na bankomatu ili na šalteru banke koja nije matična. U zavisnosti od banke, budite spremni da po transakciji izdvojite minimum 50, pa i 250 dinara, odnosno do tri odsto.

Skup keš sa bankomata: Evo koliko vas košta vaš novac

Ako kojim slučajem gotovinu na ovaj način podižete u inostranstvu, računajte na još veći izdatak koji može da bude i pet evra. Jedino ne košta ako novac podižete debitnim karticama kod svoje banke.

U svim drugim slučajevima na šalterima i bankomatima banaka koje nisu matične to košta. Mesečno taj izdatak može da bude i preko hiljadu dinara ukoliko više puta podižete novac.

Komercijalna banka klijentima u svojoj mreži ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovine debitnim karticama i karticama sa odloženim plaćanjem, dok je za kreditne kartice ona dva odsto, odnosno minimum 60 dinara. Isplata gotovine na bankomatima Inteza banke za korisnike debitnih kartica ove banke se ne naplaćuje, dok je za korisnike kreditnih kartica tri odsto od iznosa.

Za podizanje Erste debitnim karticama na bankomatima drugih banaka naknada je 1,5 odsto, a najmanje 100 dinara, dok je provizija veća ako njihov klijent podiže novac na šalteru kod drugih banaka - tri odsto, to jest najniže 100 dinara.

U zavisnosti od vrste kartice, Hipo Alpe-Adrija banka za podizanje keša na bankomatima i šalterima drugih banaka obračunava dva odsto, odnosno najmanje 100 dinara. Klijenti Unikredit banke ako podižu novac debitnim karticama na bankomatima druge banke plaćaće minimum od 50 do 150 dinara, zavisi od vrste kartice, dok je za kreditne ta naknada dva odsto, odnosno minimum 250 dinara.

Ono što se u praksi dešava jeste da prilikom podizanja gotovine bankomat zadrži karticu. To se najčešće dešava zbog pogrešno unetog PIN-a.

- Troškovi za klijente OTP banke, odnosno provizija za deblokadu kartice na bankomatu iznosi 200 ili 300 dinara u zavisnosti da li je kreditna ili debitna kartica. Troškove klijenata drugih banaka određuju banke kod kojih je izdata kartica - objašnjavaju u OTP banci.

U slučaju da je prilikom korišćenja bankomata novac sa računa skinut a da nije isplaćen, potrebno je da građanin podnese pisanu reklamaciju banci koja je izdala karticu, bez obzira na to na kom je bankomatu problem nastao.

- Ukoliko se banka izdavalac kartice i banka vlasnik bankomata razlikuju, one u saradnji utvrđuju da li je reklamacija osnovana. Ako jeste, klijentu se novac vraća. U slučaju da se radi o bankomatu i kartici Unikredit banke, klijentu se vraća novac najkasnije za sedam dana - ističu u Unikredit banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
provizija naknade, provizije tarifa banke, provizija bankarska tarifa bankarske usluge klijenti banke klijent banke banke bankomati bankomat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana