Tekst objavljen: 10.08.2015 11:59        


Akcije na berzama u Šangaju i Šenženu skočile su danas više od pet odsto nakon spekulacija o spajanju dve velike državne brodarske kompanije, uprkos slabim privrednim podacima obljavljenim tokom vikenda. 

Skok kineskih berzi znakom spekulacija o spajanju firmi

Šangajski kompozitni indeks porastao je 5,02 odsto na 3.932,04 poena, a šenženski kompozitni indeks 4,65 odsto na 2.278,40 poena, prenosi agencija Frans pres.

Kina planira da spoji dve velike brodarske kompanije u državnom vlasništvu, Kosko i Čajna šiping grup, ili bar da spoji deo njihovog poslovanja, piše "Blumberg", pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom. Nekoliko filijala ta dva transportna giganta obustavilo je danas trgovanje akcijama na šangajskoj, šenženskoj i honkonškoj berzi.

Spekulacije o spajanju, koje je, kako navodi "Blumberg", deo šireg plana restrukture neefikasnih državnih kompanija sa ciljem jačanja privrede, zasenile su slabe ekonomske podatke koji su pokazali da su u julu u Kini smanjeni i uvoz i izvoz, dok je inflacija blago ubrzala, na 1,6 sa 1,4 odsto iz juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spajanje berze akcije na berzi kineska berza skok akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana