Tekst objavljen: 16.07.2016 11:27        


Cena zlata pala je na dvonedeljni minimum, pošto je skok akcija podgrejao očekivanja u pogledu većih podsticaja centralnih banaka, suzbijajući tražnju za ovim plemenitim metalom kao sugurnim utočištem. 

Skok akcija "prigušio" sjaj zlata kao sigurnog utočišta

Iako je Banka Engleske neočekivano zadržala kamatne stope nepromenjenim, nagovestila je veće podsticaje u avgustu kako bi pomogla privredi nakon odluke Velike Britanije za izlazak iz Evropske unije.

Intenzivirala su se takođe nagađanja o tome da japanski premijer Šinzo Abe razmišlja o tzv. "novcu iz helikoptera" radi oživljavanja domaće ekonomije, prenosi agencija "Blumberg".

Cena zlata za isporuku odmah pala je za 1,0 odsto na 1.328,76 dolara za finu uncu na Londonskoj berzi. U ranijem jutarnjem trgovanju zlato se u jednom trenutku spustilo na najniži nivo od 1. jula, na 1.324,75 dolara.

Poluga ovog metala je izgubila 3,4 odsto vrednosti u odnosu na ponedeljak, kada je dostigla najviši cenovni nivo u dve godine.

Ipak, cene zlata su i dalje u dobitku od 25 odsto u ovoj godini, pošto su odluka o Bregzitu i izgledi za zadržavanje američkih kamatnih stopa na niskom nivou okrenuli investitore ka sigurnim ulaganjima - u zlato i alternativne valute.

Globalne zalihe zlata su i dalje blizu najvišeg nivoa u ovoj godini, dodaje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato na berzi pad cene zlata Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana