Tekst objavljen: 12.09.2017 13:25        


Predstavnici reprezentativnih sindikata saglasni su da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara, rekao je danas predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Sindikati i poslodavci za povećanje minimalca

- Uslov Unije poslodavaca za povećanje minimalne cene rada je da bude povećan neoprezivi deo zarade koji je sada 11.600 dinara. Još ne znamo kakav je stav o tome Ministarstva finansija - kazao je Stojiljković. On je rekao da se nada da će Vlada ispuniti zahtev Unije poslodavaca jer "to nije veliki ustupak pošto mali broj državnih činovnika ima minimalne zarade".

Unija poslodavaca Srbije traži da povećanje minimalne cene rada ne bude dodatno opterećeno poreskim nametima.

- Prihvatićemo svako povećanje minimalne zarade, bilo da je to 140 dinara po satu, što predlaže Vlada, ili 154 dinara, koliko traže sindikati, jer je to bolje rešenje nego da ne učestvujemo u dogovorima pošto bi tada Vlada sama nametnula svoj predlog koji bi morali da poštujemo - rekao je predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

On je naveo da je za sutra zakazana sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojoj bi trebalo da se sve tri strane dogovore o povećanju "minimalca".

Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a poslednjih pet godina za 15 dinara.

Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavci minimalna cena radnog sata cena rada minimalac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana