Tekst objavljen: 12.05.2015 12:01        


Administracija američkog predsednika Baraka Obame odobrila je zahtev englesko-holandskog naftnog giganta Royal Dutch Shell-a za eksploataciju i vađenje nafte na Arktiku pod određenim uslovima, uprkos protivljenju ekoloških organizacija.

Shell dobio dozvolu od SAD za eksploataciju nafte

Odlukom američke Agencije za upravljanje energentima iz okeana (BOEM), Shell je dobio pravo da sprovodi istraživanja u Čukotskom moru, prenosi agencija Frans pres.

"Zauzeli smo promišljen pristup kako bismo pažljivo razmotrili potencijalna istraživanja u Čukotskom moru. Kako vreme bude proticalo, sva istraživanja će nastaviti da budu predmet rigoroznih bezbednosnih standarda", izjavila je direktorka BOEM-a, Abigejl Ros Hoper.

Grupe za zaštitu životne sredine oštro se protive eksploataciji nafte na Arktiku, jer se time ugrožava opstanak životinja koje se ionako već bore sa otapanjem leda, a i postoji rizik od izlivanja nafte.

Shell je na istraživanje nafte na Arktiku do sada potrošio oko šest milijardi dolara, a sada planira eksploataciju još šest podvodnih nalazišta na dubini od 40 metara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Shell nafta USA SAD eksploatacija nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana