Tekst objavljen: 28.04.2014 14:00        


Velika nezaposlenost u Srbiji dovela je do situacije da se pojedini sugrađani bez zarade okreću zanimanjima koje su više ili manje neobična. Ona ne donose mnogo novca, i za njih ne postoji interesovanje kao što je za radno mesto menadžera u mnogim firmama, ali u vremenu besparice, malo ko šta pita, već je samo bitno da se nešto zaradi.

Šetač, Degustator, Letkadžija... Šta biste vi radili?

Portal Telegraf predstavlja neka od zanimanja koja su neobična i koja nisu baš tražena, ali i njih mora neko da radi. Najvažnije je da se na kraju meseca primi plata, a sve ostalo je nebitno.

Šetač pasa

U parkovima gde većina Beograđana izvodi svoje ljubimce u šetnju u poslednje vreme ima sve više oglasa u kojima se nudi ova usluga. U pitanju su većinom mlade osobe koje imaju dovoljno slobodnog vremena, i koje vole životinje. U zavisnosti od količine vremena koje trebaju da provedu sa tuđim ljubimcima, mesečno traže nadoknadu od 100 do 150 evra za ovakvu uslugu.

Ubacivač letaka

Najveći neprijatelji predsednika skupštine stanara u zgradama. Zadatak im je da ulaze u haustore i pune poštanske sandučiće promotivnim materijalom. U većini slučajeva flajere nose u rancu, dok malobrojni koriste kolica koja vuku sa sobom. Ovi mladići i devojke su umnogome doprineli da brave na ulazima zgrada budu popravljene, kao i da na staklu na vratima stoji natpis: ” Ne primamo reklame”.

Radnik za fotokopir aparatom

Pošto je državna služba omiljena služba, u prethodnih petnaestak godina u budžetskim firmama je došlo do zapošljavanja osoba za koje radno mesto nije postojalo, pa su se onda izmišljala radna mesta za njih. Jedno od najupečatljih je radnik za fotoaparatom. Iako je veština fotokopiranja neverovatno laka disciplina koju je potrebno savladati za minut ili dva, neko očigledno ne misli tako. Tako su širom naše zemlje su nikla radna mesta gde su zaposlene osobe koje pritisnu dva ili tri dugmića i “završe posao” svojim kolegama. Ipak, važno je da se nešto radi – i zaradi.

Komercijalni degustator

Brojne marketinške kompanije u cilju analiziranja proizvoda firmi koje ih unajmljuju, organizuje testiranje više vrsta proizvoda. Pošto se radni zadatak sastoji u slušanju predavanja i degustaciji, studenti obožavaju ovakav vid zarade. Na njima je samo da se pojave u zakazano vreme, u većini slučajeva u centru grada, odslušaju predavanje, probaje proizvod, i ocene kvalitet više ponuđenih vrsta. Za 120 minuta naknada je 10, a u nekim slučajevima i 20 evra!

Hotlajn operater

Iako možda zvuči odbojno, za ovaj posao je veoma veliko interesovanje, jer su zarade za naše uslove odlične. Devojka na radnom mestu ima zadatak da animira onoga ko zove i da ga što duže “drži” na vezi, jer se tako više naplaćuje. Radnice imaju unapred pisane tekstove, i na njima je da ih koriste u konverzaciji sa osobom koja zove. Sve ostalo je na njima i njihovoj veštini komunikacije i glume. Sve u cilju zadovoljnog korisnika. Zbog sve većeg broja privatnih firmim koji se bave ovim poslom potražn ja je sve veća, ali je broj radnih mesta ograničen.

Radnik u kapeli

Ono sa čim se sve zaposleni u kapelama susreću – znaju samo oni. Za ovaj posao definitivno treba čovek da bude poseban. I ne može da ga radi svako. U stvari, ne može da ga radi većina. Kako uspeju da se izbore u svakodnevnom životu sa svim onim što vide na poslu – velika je misterija. Radnici na ovim pozicijama zarade oko 40.000 dinara dinara.

Zumba instruktor

Iako do pre nekoliko godina ovaj posao nije ni postojao, zbog sve većeg broja devojaka koji želi da ima vitku liniju, došlo je do ekspanzije ove profesije. Kako kažu oni koji praktikuju ovu vrstu vežbi, muzika, koraci i koreografija su tri elementa koja zajedno čine Zumbu jedinstvenom i revolucionarnom u fitnes svetu a time i drugačijim od ostalih programa. Treninge polaznika drži instruktor, a njegova plata najčešće zavisi od broja korisnika ovih vežbi.

Anketar

Ako prolazite centrom grada ne možete da ih promašite. To su mladići i devojke koji prilaze prolaznicima i pitaju ih da odvoje malo vremena kako bi ispunili određene formulare. Njih angažuju agencije za istraživanje tržišta. Najčešće se nude zainteresovanima dve mogućnosti – anketiranje telefonom i na terenu. Rad na terenu je teži, ali je bolje plaćen. Po jednom upitniku možete zaraditi 300 dinara. Brzi i komunikativni, za dan mogu da urade i do pet upitnika. Ukoliko se ankete obavljaju telefonom, radi se dva ili tri puta nedeljno po četiri sati u kancelariji i zaradi se oko 150 dinara za sat.

Klaničar

Veoma odgovoran posao, na kome može odlično da se zaradi, jer sem rada u klanici, postoji i sezonski, “rad po kućama”. Nekada su se životinje ubijale na veoma primitivan način, ali se sada i ovaj posao unapredio, pa se tako krupna stoka ubija pištoljem, a svinje kleštima sa strujom. Na dnevnom nivou klaničar usmrti oko 40 životninja u velikim klanicama. Plate zaposlenih na ovim radnim mestima, u zavisnosti od klanica, kreću se od 50 do 70 hiljada dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radno mesto nezaposleni oglasi za posao posao traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana