Tekst objavljen: 18.04.2016 15:52        


Neto strane direktne investicije u Srbiji iznosile su u prošle godine 1,8 milijardi evra i bile su više za oko 45,6 odsto u odnosu na 2014, a Narodna banka Srbije očekuje dalji rast kako domaćih, tako i stranih ulaganja u narednom periodu, saopšteno je danas iz NBS. 

SDI dostigle 1,8 mlrd evra u 2015, NBS očekuje rast

"Investicije, pre svega privatne, bile su ključni pokretač privrednog rasta u Srbiji u 2015, a to očekujemo i u narednom periodu", navodi se u saopštenju i dodaje da je tome, pored ostalog, doprinela i NBS obezbeđenjem i očuvanjem cenovne i finansijske stabilnosti, što je uticalo na kreiranje povoljnog poslovnog i investicionog ambijenta.

Rast investicija u opremu tokom 2015, kako se precizira, ilustruje rast uvoza mašina i opreme od 11,7 odsto, kao i domaće proizvodnje od 19,1 odsto.

Pozitivna kretanja ostvarena su i u građevinarstvu, gde je povećana vrednost izvedenih radova za 18,3 odsto, kako u infrastrukturi, tako i u stanogradnji.

Proizvodnja građevinskog materijala je porasla za 3,0 procenta, broj izdatih građevinskih dozvola za 26,3, broj radnika za 2,4 odsto i efektivni časovi rada za 3,3 odsto, precizira se u saopštenju NBS.

Značajno učešće u građevinarstvu, kako se dodaje, imaju infrastrukturni radovi koji se finansiraju iz budžeta, i čija je realizacija znatno ubrzana u 2015, što potvrđuje i realni rast kapitalnih rashoda države od 16,7 procenata.
"Na osnovu kretanja zabeleženih na početku 2016. očekujemo da investicije ostanu okosnica privrednog rasta", navode i centralne banke.

U saopštenju se dodaje da tokovi stranih direktnih investicija ukazuju i na veću diversifikaciju ulaganja, što ilustruju ostvareni rezultati prerađivačke industrije u proizvodnji i izvozu.
Tako je u 2015. godini, dve trećine oblasti prerađivačke industrije ostvarilo rast proizvodnje, a čak 20 od 23 oblasti beleže i rast izvoza. Pozitivni efekti investicija vidljivi su i u 2016. godini kroz dinamičan rast izvoza, koji u prva dva meseca iznosi 14,4 odsto međugodišnje.

Finansiranje rasta investicija, ističu iz NBS, omogućeno je povoljnijim rezultatima poslovanja po osnovu nižih troškova zaduživanja, povećanim kreditiranjem, pojačanim prilivom stranih direktnih investicija i padom svetske cene nafte.
Pored toga, niži troškovi zaduživanja učinili su atraktivnijim i investicione kredite, čiji je obim bio dva i po puta veći u 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

Značajnu podršku investicijama pružila je postignuta makroekonomska stabilnost koja se, između ostalog, ogleda i u niskoj i stabilnoj inflaciji, kao i smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže.

To je potvrđeno i uspešno završenim revizijama aranžmana sa MMF-om, poboljšanjem izgleda kreditnog rejtinga i napretkom na međunarodnim listama konkurentnosti, navode iz NBS i poručuju da će centralna banka i u narednom periodu nastaviti da pruža doprinos poboljšanju poslovnog i investicionog ambijenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inostrana ulaganja finansiranje investicija nbs Narodna banka Srbije ulaganja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana