Tekst objavljen: 26.08.2016 14:03        


Cene nafte potonule su danas na trgovanju u Aziji nakon što je ministar energetike Saudijske Arabije doveo u pitanje neophodnost smanjenja proizvodnje, podrivši nade u postizanje sporazuma na sastanku naftaša idućeg meseca, s ciljem rešavanja problema globalne prezasićenosti ponude. 

Saudijsko-iransko rivalstvo opet ruši cene nafte

Cene "crnog zlata" su beležile gubitke ove nedelje zbog strahovanja prema izgledima za uspeh sastanka u Alžiru, ali su sinoć krenule uzlaznom putanjom kada je Iran objavio da će se pridružiti skupu, otklonivši višednevnu neizvesnost u pogledu svog učešća, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, ministar energetike Saudijske Arabije, vodeće članice u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), ponovo je podgrejao sumnje u pogledu uspešnog ishoda sastanka.

"Ne mislim da je potrebna neka značajnija intervencija, i svakako ne zagovaram rezanje proizvodnje", izjavio je ministar Kalid Al-Falih u intervjuu za "Blumberg njuz".

Dodao je, takođe, da bi "zamrzavanje proizvodnje značilo da su svi zadovoljni sa onim gde se tržište danas nalazi i da žele takav trend i nadalje".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u oktobru pala je danas za sedam centi, na 47,26 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" se spustila za 11 centi, na 49,56 dolara.

Prethodni pokušaj OPEK-a da se zamrzne nivo proizvodnje propao je aprilu u velikoj meri zbog iranskog odbijanja da se pridruži razgovorima, usled nastojanja Teherana da nakon ukidanja međunarodnih ekonomskih sankcija poveća svoje prihode od nafte.

Čak i ako dogovor u Alžiru bude postignut, postoji dvoumica u pogledu toga kakav će efekat limitiranje proizvodnje imati na tržište koje je već preplavljeno naftom.

"Većina zemalja OPEK-a šalje signal da su spremne za zamrzavanje proizvodnje, ali morate imati na umu da veliki broj njih već ima proizvodnju na najvišim nivoima", izjavio je za Frans pres analitičar za naftu i gas kompanije BMI Riserč, Piter Li.

"Čak i ako proizvođači dođu do sporazuma, zamrzavanje proizvodnje će biti na vrlo visokom nivou", predočio je on, dodajući da je "lično vrlo skeptičan" u pogledu mogućnosti postizanja dogovora u Alžiru.

"Nije u pitanju samo zamrzavanje ili određivanje gornje granice proizvodnje, već su tu uključeni i geopolitički interesi, posebno kada je reč o Iranu i Saudijskoj Arabiji", rekao je on.

Tržište nafte je prošle nedelje ušlo u "raspoloženje bikova" sa 20-procentnim rastom cena u odnosu na nedavni najniži nivo, oporavljajući se u sedam trgovačkih sesija uzastopno zahvaljujući vestima da će OPEK i Rusija održati sastanak s ciljem rešavanja krize prevelike ponude, koja već dve godine pogađa to tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta opek-a tržište nafte azija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana