Tekst objavljen: 31.10.2013 11:15        


Za standardnu potrošačku korpu u Srbiji, prema poslednjem statističkom merenju, treba gotovo jedna i po prosečna zarada ili oko 66.000 dinara. To je za oko 6.000 dinara više nego prošle godine. Iako najviše izdvajamo za hranu i piće, ove godine smo i te troškove smanjili.

Samo za hranu u Srbiji treba najmanje plata i po

Kupovna moć građana je, prema poslednjim podacima, u avgustu ove godine, uprkos povećanju zarada u tom periodu, opala. Ni to što su plate u Srbiji u tom periodu bile za 1,3 odsto veće nije uticalo na rast standarda.

Kako opada standard stanovništva, srazmerno opadaju i zahtevi potrošača, pa se opredeljuju za kupovinu jeftinijih proizvoda i trude se da nabave istu količinu neophodnih namirnica. To znači da se odlučuju za proizvode lošijeg kvaliteta, odnosno da umesto dimljene pečenice kupuju jeftinije mesne prerađevine - salame i kobasice. Stoga su svakodnevne akcije i popusti u trgovinama, jer je promet desetkovan.
Naprotiv, kupovna moć je zahvaljujući poskupljenjima bezmalo svih proizvoda i usluga, a posebno industrijsko-prehrambenih, doživela pad.

Prosečna plata od oko 44.000 dinara bila je dovoljna samo za pokriće minimalne korpe (podrazumeva samo osnovne namirnice), ali ne i prosečne potrošačke korpe. Za podmirivanje troškova prosečne korpe trebalo je bezmalo plata i po ili 1,46 zarada.

Da se „topi“ kupovna moć, pokazuje i korpa, koja je lane vredela oko 59.000 dinara, dok je ove godine za osnovne namirnice i plaćanje mesečnih računa potrebno za mnoge nedostižnih 65.299 dinara.

Troškovi prosečnog domaćinstva u našoj zemlji rastu daleko brže od mesečnih primanja! Najviše novca u trgovinskim kasama ostavljamo za hranu i bezalkoholna pića, oko 40 odsto kućnog budžeta.

Na stanovanje, vodu, struju i grejanje trošimo više od 17, na prevoz osam odsto, telefonske račune upola manje, a najmanje izdvajamo za obrazovanje i kulturu, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, koje se u Srbiji sprovodi 10 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza životni standard životni troškovi troškovi života Srbija trgovci prodavci namirnice životne namirnice kupovna moć kupovina potrošači socijalne korpe potrošačka korpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana