Tekst objavljen: 23.05.2016 12:15        


Samo 11 od 28 članica Evropske unije je u potpunosti usvojilo stroge propise o zabrani pušenja u datom roku od dve godine koji je istekao danas, saopštila je Evropska komisija. 

Samo 11 članica EU usvojilo propise o zabrani pušenja

Članice su se, kako ocenjuje agencija AP, pokazale kao spore u menjanju propisa i prelaska na nova pravila koja podrazumevaju isticanje upozorenja o štetnom uticaju pušenja na zdravlje i slika pokvarenih zuba i pluća zahvaćenih rakom na paklicama cigareta.

Uprkos tome, Evropska komisija neće odmah preduzeti mere protiv članica koje još uvek nisu usvojile pravila, a portparol Komisije Aleksandar Vinterštajn poručuje da "i druge države beleže velikih napredak" pored onih 11 koje su u potpunosti usvojile propise, kao i da će preostalih 17 država dobiti rok od dva meseca da ozbiljno pristupe ovom pitanju.

Britanija i Francuska su među članicama u kojima je danas stupio na snagu zakon o uvođenju univerzalnih neutralnih paklica.

Logotip proizvođača i različite boje pakovanja cigareta biće zamenjene neutralnim paklicama, što su zdravstveni aktivisti okarakterisali kao veliki korak ka smanjenju tražnje za "smrtonosnim proizvodom", prenosi agencija Frans pres.

Sve paklice cigareta u Britaniji i Francuskoj će biti maslinasto zelene boje, kao i u ostatku Evropske unije, a 65 odsto pakovanja će biti prekriveno upozorenjem o štetnosti pušenja.

Britanski trgovci će imati godinu dana da prodaju postojeće zalihe cigareta, dok će za one u Francuskoj taj rok biti 1. januar 2017. godine.

"Neutralne paklice su ružne i namerno su napravljene da budu takve. Cilj je da se uništi privlačnost većine paklica", izjavila je francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.

Ovakav potez dolazi posle usvajanja sličnog zakona u Australiji, koji je, kako navodi AFP, zaslužan za smanjenje stope pušenja, naročito među omladinom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska komisija Britanija Francuska cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana