Tekst objavljen: 13.07.2015 9:45        


Vanredni samit lidera 19 članica evrozone na kome bi trebalo da se donese odluka da li će Grčka ostati u toj grupi ili će biti primorana da iz nje izađe, koji je počeo u Briselu u nedelju kasno popodne, bez konačnog dogovora trajao je i sat posle ponoći, a mogao bi da se oduži do ranih jutarnjih sati.

Samit evrozone o Grčkoj i dalje traje

Samit je počeo u znaku duboke podele između grupe zemalja predvođenih Nemačkom koje se zalažu za "gregzit", odnosno izbacivanje Grčke iz evro zone, i onih, na čelu sa Francuskom i Italijom, koje se zalažu da joj se da još vremena i finansijske pomoći kako bi otplatila dugove i ostala u evrozoni.

Predsednik Evropskog saveta EU Donald Tusk otkazao je najavljeni samit lidera svih 28 zemalja članica EU i umesto njega zakazao samit lidera evrozone, kako bi dao još jednu šansu naporima da se postigne dogovor unutar grupe, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel, po dolasku u Brisel na samit evrozone o Grčkoj, poručila da sporazuma neće biti po svaku cenu, dok je francuski predsednik Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.

U međuvremenu, izvor iz grčke vlade saopštio je za Frans pres da je plan za paket pomoći Grčkoj, koji su sastavili ministri finansija evrozone jako loš, jer postavlja brutalne uslove, ali Atina ne može sebi da priušti bilo kakvo dalje odlaganje početka pregovora.

Ministri finansija evrozone, ako ne budu mogli da se pogode oko paketa pomoći za Grčku, ponudili su ranije u nedelju svojim liderima drugo rešenje koje podrazumeva predah Atine od evrozone i mogući otpis dugova.
Na dokumentu od četiri stranice, koji je razmotren na samitu lidera evrozone, zaključena je duga lista uslova pod kojima Grčka može da dobije program - od kojih je većina navodno dogovorena sa Atinom, prenosi Rojters.

Ponuđena su dva zaključka. Prvi je da je paket pomoći iz evrozone bude odobren, a drugi glasi da "u slučaju da ne može biti postignut dogovor, Grčkoj treba ponuditi pregovore i predah (tajm-aut) od evrozone, uz moguće restrukturiranje duga".

Ta formulacija je na sličnoj poziciji kao papir koju je Evrogrupi predstavio u subotu nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Za vreme trajanja samita u Briselu, evro je blago opao u odnosu na dolar na azijskom tržištu, pošto su lideri evrozone postavili brutalni ultimatum Grčkoj, kojoj očajnički treba dogovor oko paketa pomoći, tako da su izgledi za izlazak iz zajedničke valute sve veći, preneo je AFP.

Na samitu lidera zemalja evrozone, Nemačka se zalaže da Grčka napravi pauzu u korišćenju evra, ako grčki premijer Aleksis Cipras ne prihvati uslove za trogodišnji plan pomoći od 86 milijardi evra.

Grčka se suočava sa zahtevima da donese nove zakone o reformama ove nedelje i tako dobije treći paket pomoći od 2010. godine, sa vladom "priteranom u ćošak", pošto zemlja više nema gotovine, prenosi Rojters.

Cipras, koji je u januaru izabran na platformi protiv mera štednje, u nedelju je insisitirao da je dogovor moguć ako to sve strane žele i da je spreman za "častan kompromis".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska Grčka evrozona evrogrupa Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana