Tekst objavljen: 21.04.2015 14:19        


Ruske banke kojima su zapadne zemlje uvele sankcije ne mogu da naruče platne kartice međunarodnih sistem, čak ni za obradu u ruskom Nacionalnom sistemu platnih kartica (NSPK), rekla je danas zamenica predsednice Centralne banke Rusije, Olga Skorobogatova.

Ruske banke isključene iz sistema Visa i MasterCard-a

"Postoji problem da banke pod sankcijama ne mogu da naruče 'plastiku' međunarodnih platnih sistema Visa i MasterCard. Spremni smo da razmotrimo u čemu su teškočhe, neophodno je razumeti suštinu problema", rekla je ona na konferenciji "Bankarske kartice, praksa i transformacija".

Skorobogatova je dodala da je problem banaka pod sankcijama sa izdavanjem novih kartica postao poznat tek ove sedmice. Centralna banka namerava da dobije dodatne informacije i shvati u čemu je problem, preneo je Interfaks.

Ona je takođe rekla da ovog i narednog meseca deo ruskih banka može da počne da opslužujue kartice međunarodnih sistema plaćanja na Krimu.

Ranije su Visa i MasterCard saopštili da se zbog sankcija u toj republici neće vršiti obrada transakcija. Sada je obrada transakcija unutar Rusije već delimično prevedena u Nacionalni sistem platnih kartica, NSPK.
Međunarodni platni sistem Visa će, u skladu sa svojom "kartom puta" prevesti transakcije u NSPK krajem maja ili početkom juna, rekla je zamenica predsednice Banke Rusije.

Ranije je rukovodilac NSPK Vladimir Komlev najavio da će MasterCard prevesti obradu transakcija u ruski sistem do 1. aprila, a Visa mesec do dva kasnije.

Za MasterCard u NSPK je uključeno 78 banaka, a za Visu će biti 77 banaka, precizirala je Skorobogatova.
NSPK u ovom momentu obrađuje 4,5 miliona transakcija dnevno.

SAD i Evropa su prošle godine uveli sankcije Rusiji nakon referendumske odluke žitelja Krima da se poluostrvo vrati u sastav Ruske Federacije. Pod sankcijama su se našli i novi ruski regioni.

Pri tome su se ruske banke kojima su uvedene sankcije suočile sa isključenjem svojih kartica iz sistema Visa i MasterCard. Kasnije je većina kreditnih organizacija obnovila rad unutar Rusije koristeći operacije obrade u Objedinjenom obračunskom sistemu i druge metode, navodi Interfaks.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MasterCard visa kartica ruske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana