Tekst objavljen: 01.06.2019 11:00        


Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bull Foods, Zlatiborac i Carnex zbog „ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije, saznaje Nova ekonomija.

Rusija spustila rampu za četiri uvoznika mesa iz Srbije

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.

Precizirano je i da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu po uobičajenoj proceduri.

U ruskoj Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) su za Novu ekonomiju potvrdili da je 19 službenika ove institucije u aprilu izvršilo nadzor u šest srpkih kompanija za proizvodnju mesa, a da su "ozbiljne nepravilnosti” utvrđene u četiri kompanije."

Tokom inspekcije utvrdili su ozbiljne nepravilnosti u radu ove četiri kompanije. Zbog toga će počev od 4. juna biti uvedene privremene obustave uvoza proizvoda u Rusiju iz ove četiri kompanije”, precizirali su u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Šta kažu kompanije koje nisu prošle rusku kontrolu?

Na pitanja Nove ekonomije upućena kompanijama kojima je ograničen izvoz ka Rusiji, o kojim nepravilnostima u radu je reč i dokad će trajati restrikcija, odgovorile su kompanije Zlatiborac i Carnex iz Vrbasa.

„Kao jedan od lidera u domaćoj mesnoj industriji navodimo da kompanija Carnex posluje na principima odgovornog industrijskog liderstva poštujući važeću zakonsku regulativu Republike Srbije i zemalja uvoznica. U skladu sa navodima revizorskog tima, kompanija je već preduzela neophodne korektivne mere za uklanjanje manjih neusaglašenosti", tvrde u ovoj kompaniji za proizvodnju mesa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kompanija koja posluje u sastavu MK Grupe podvlači da „neprekidno obezbeđuje svojim potrošačima proizvode visokog kvaliteta stalnim preispitivanjem usaglašenosti tehnoloških postupaka sa industrijskim standardima, implementiranim sistemima kvaliteta i bezbednosti proizvoda i relevantnim pozitivnim propisima".

Ističu i da na izvoznim tržištima Carnex realizuje oko 30 odsto ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda, što je na nivou plasmana gotovih proizvoda u vrednosti od oko 20 miliona evra.

U Zlatiborcu ocenjuju da im je ograničen pristup ruskom tržištvu zbog "nekoliko dodatnih veterinarsko-sanitarnih i normativno-tehničkih uslova koje je potrebno ispuniti”.

Podvlače da za osam godina izvoza na tržište Ruske Federacije nikada nisu imali bilo kakvih primedbi niti naloga slične prirode.

U Zlatiborcu se nadaju da će suspenzija izvoza trajati najduže nekoliko nedelja imajući u vidu da "već uveliko rade” na usaglašavanju sa ruskim uslovima "koji su brzo rešivi” i čije će otklanjanje trajati „kratko”.

Na tržištu Ruske Federacije prisutni su od 2012. godine kroz kompletan portfolio proizvoda i obim izvoza, kako kažu, beleži značajan rast u proteklih pet meseci.

Do objavljivanja ovog teksta kompanije Matijević i Big Bull Foods nisu odgovorile na molbu Nove ekonomije za komentar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
carnex Matijević zabrana uvoza rusija meso big bull foods zlatiborac uvoz mesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana