Tekst objavljen: 29.03.2016 14:59        


Centralna banka Rusije je u februaru kupila 356.000 unci zlata, čime je postala najveći kupac tog plemenitog metala među centralnim bankama sveta, piše ruski list Vedomosti pozivajući se na podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Rusija postala vodeći svetski kupac zlata

Ruske devizne rezerve su prošle nedelje uvećane za dodatnih 5,8 milijardi dolara, na 386,9 milijardi dolara, prenosi Russia Today.

Međunarodne rezerve Rusije se, kako navodi RT, sastoje od stranih valuta, specijalnih prava vučenja i rezervne pozicije kod MMF-a, i monetarnog zlata.

Viceguverner ruske centralne banke Dmitrij Tulin je u junu prošle godine izjavio da centralna banka planira da poveća međunarodne rezerve na 500 milijari dolara u periodu od tri do pet godina.

U novembru 2014. godine, centralna banka je prešla na plivajući devizni kurs i počela je da povećava rezerve koje su početkom 2015. godine dostigle 510,5 milijardi dolara, navodi RT.

MMF još uvek nije uključio Kinu u statističke podatke za februar, ali je kineska centralna banka izvestila da je prošlog meseca kupila 320.000 unci zlata.

Najveći prodavac zlata je bila Turska, koja je prodala oko 1,2 miliona unci, što je jednako sedam odsto od ukupnih zlatnih rezervi.

Kanada, koja je među vodećih deset svetskih proizvođača zlata, prodala je sve svoje rezerve, zadržavajući simboličnih 100 unci zlata. Portparol kanadskog ministarstva finansija Dejvid Barnabe izjavio je u februaru da je kanadska vlada donela odluku da diverzifikuje svoj portfolio i da proda zlato.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plivajući kurs Russia Today rusija zlato kupovina zapisa MMF zalihe zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana