Tekst objavljen: 09.08.2020 15:00        


Oko 20 farmi u Srbiji nabavilo je "robote" za mužu uz pomoć državnih subvencija, a u Ministarstvu poljoprivrede poručuju da nastavljaju da daju snažnu podršku stočarstvu kroz podsticaje i najavljuju početak isplate premija za mleko po kvalitetu

Roboti za mužu na 20 farmi

U Savezu udruženja odgajivača goveda Srbije kažu da je nabavka robota za mužu skupa investicija koja olakšava proizvodnju mleka, ali i život poljoprivrednika.

Prosečna cena robota za mužu sa dodatnom opremom iznosi 120.000 evra, uz 65 odsto subvencije, a Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije rekla je za Tanjug da farmeri moraju da investiraju i u objekat koji mora adekvatno da se pripremi za automatizovani i robotizovani sistem za mužu.

Navela je da je država prvi put prošle godine počela da subvencioniše nabavku robota za mužu, te da su pre toga bili subvencionisani sistemi za mužu niže rangirane opreme.

Ispričala je da roboti za mužu postoje već decenijama u svetu, da u Holandiji imaju petu generaciju takvih robota i jednu od najvećih kompanija za njihovu proizvodnju.Srpski farmeri nabavljaju one proizvedene u Nemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, a Bugarski kaže da ima najava da će im biti dostupni i oni iz Holandije.

Objasnila je da subvencionisanje podrazumeva da mogu da se kupe maksimalno dva robota po gazdinstvu, a da jedan robot može da opslužuje 65 krava po ceo dan, svaki dan.

Bugarski je rekla da je mera podrške države namenjena isključivo porodičnim gazdinstvima sa najviše 200 krava, ali da se ta investicija ne isplati farmerima koji imaju 20 ili 30 krava. Objasnila je da farmer koji ima robota za mužu ne mora da fizički bude u štali, niti se on bavi pripremom krava za mužu, jer je sve programirano, i vreme muže, priprema za mužu, kao i to koliko puta dnevno se muzu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uz pomoć ogrlice oko vrata krava očitava se kada je vreme za mužu, a Bugarski kaže da je mamac za njih da dođu kod "robota" hrana.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu za Tanjug da je u ovoj godini planirana izmena i dopuna Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja će se odnositi i na sektor stočarstva i koja će omogućiti da se premija za mleko isplaćuje u odnosu na kvalitet predatog mleka, a ne kao sada svima isto u iznosu od sedam dinara po litru.

Navode da je Srbija lider u proizvodnji mleka u regionu, i najveći izvoznik, te da se ukupna proizvodnja mleka u Srbiji kreće oko 1,5 milijardi litara na godišnjem nivou. Od toga, 56 odsto, odnosno oko 850 miliona litara se preradi u mlekarama, a ostatak se preradi u mlečne proizvode na gazdinstvu, kao što su sir i kajmak, potom se oni prodaju na zelenim pijacama i utroše za ishranu u domaćinstvima.

U Srbiji je aktivno oko 150 mlekara, većinom su manje mlekare koje prerađuju nekoliko tona mleka dnevno, a deset mlekara prerađuje oko 80 odsto od ukupno otkupljenog mleka u Srbiji.

Najveći broj mlekara je u domaćem vlasništvu, dok je u manjem broju mlekara prisutan strani kapital. Mali proizvođači mleka, regularno snabdevaju mlekare u Srbiji, kao i veliki proizvođači.

U Ministarstvu napominju da manji proizvođači uglavnom snabdevaju lokalne mlekare, koje sa njima imaju saradnju, a koje su ključ razvoja malih lokalnih mlekara.

Srbija već 10 godina beleži pozitivan spoljnotrgovinski bilans u razmeni mleka i mlečnih proizvoda, navode u Ministarstvu i dodaju da je u 2019. godini izvezeno skoro 100.000 tona mleka i mlečnih proizvoda, što je za 85 odsto više nego u 2018. godini.

Uvoz je u 2018. godini bio 85.000 tona, tako da je suficit iznosio 15.000 tona mleka i mlečnih proizvoda.U 2019. godini za podršku za direktne podsticaje u stočarstvu namenjeno je oko 13,7 milijardi dinara, a stočari su mogli da podnesu zahteve i po ostalim merama.

Odobreno je 1.104 kredita za nabavku stočne hrane i životinja, od ukupno 5.398 zahteva (8,2 milijardi dinara), a u Ministartsvu poručuju da nastoje da dodatno ohrabre i podrže one proizvođače koji se bave tovnim govedarstvom.

Za direktne podsticaje u stočarstvu u 2020. godini je opredeljeno 14,7 milijardi dinara, i u to spadaju podsticaji za tov, za priplodna grla, premije za mleko, kao i podsticaji po košnici pčela....Za mere ruralnog razvoja u koje spadaju investicijske mere u izgradnju i opremanje objekata, nabavka mehanizacije i kvalitetnih priplodnih grla, i podizanje višegodišnjih zasada, izdvojeno je 8,4 milijardi dinara.

Subvencionisanjem kamatne stope za kredite u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede obezbediće realizaciju kredita u vrednosti od oko 16 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
robotika stočarstvo poljoprivreda roboti za mužu krava muža krava krave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana