Tekst objavljen: 12.04.2018 15:50        


Ohrabrujuća vest za srpske izvoznike - ponovo je na snazi povlastica da se srpski proizvodi pri uvozu u Ameriku minimalno ili gotovo uopšte ne carine od 22. aprila.

Roba iz Srbije stiže do Amerike bez carine

Privredna komora Srbije obavestila je sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe i usluga na tržište SAD da je obnovljeno važenje Opšte šeme preferencijala (Generalized System of Preferences), takozvanog GSP sistema, kojim se proizvodi gotovo ne carine.

Opšta šema preferencijala je sredstvo trgovinske politike SAD koje omogućuje zemljama korisnicima preferencijala da zahvaljujući carinskim povlasticama podstiču unapređenje izvoza, industrijalizacije i privređivanja. Preferencijalna trgovina podrazumeva da Srbija, pored 122 zemlje, može u SAD da izvozi bez carina ili sa minimalnom carinom. Ovo stupa na snagu 22. aprila 2018. i važiće do kraja 2020. godine. Bescarinski izvoz odnosi se na preko 4.900 proizvoda, od kojih je najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Takođe, roba mora da zadovolji i kriterijum porekla - najmanje 35 odsto vrednosti robe mora da bude proizvedeno u Srbiji, kao i da bude direktno isporučena iz Srbije. Sve dodatne informacije dostupne su na linku: GSP Guidebook.

Kako je prethodni GSP program istekao 31. decembra 2017. godine, američki partneri koji su platili važeće carine između 1. januara i 22. aprila 2018. godine, a čiji su proizvodi na GSP listi, mogu tražiti povraćaj razlike u plaćenoj carini od Uprave carine SAD (US Customs Service and Border Protection).

Sjedinjene Američke Države jedno su od najvećih i najbogatijih potrošačkih društava, koje pruža odlične šanse za prodaju širokog spektra proizvoda i usluga. Ekonomska saradnja je pretežno bazirana na investicijama američkih kompanija u Srbiji, ali je praksa pokazala da tržište SAD ima interesa za veće i značajnije nabavke robe iz Srbije, pod uslovom da srpski izvoznici obezbede stabilne veće količine proizvoda, rokove isporuke, dizajn i standard prilagođen zahtevima američkog tržišta.

Privreda Srbije mogla bi da izvozi neuporedivo više kvalitetnijih proizvoda nego što to čini danas, sa posebnim akcentom na poljoprivredno-prehrambene proizvode kao što su: voće i povrće, prerađevine od voća i povrća, proizvodi konditorske industrije, proizvodi drvnoprerađivačke industrije, i dr. Dodatni sektori koji su dominantni u saradnji sa tržištem SAD su IT, farmacija, drvna industrija, kao i sektor rudarstva i energetike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roba iz srbije uvoz u sad somaći proizvodi carina trgovina izvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana