Tekst objavljen: 08.02.2019 9:20        


Pokvario vam se usisivač kome je garancija tek istekla i morate da zamenite filter. Iako je ovaj model pre dve godine bio poslednja reč tehnike, pa je u skladu s time bio i skuplji, šanse da nabavite rezervni deo su male. Po važećim propisima, trgovci su dužni da za svaki uređaj obezbede servis i potrebne delove samo dok traje garancija, odnosno dve godine. 

Rezervnih delova ima samo dok traje garancija

Posle toga kupac može da se osloni samo na dobro snabdeven servis, ali je i to pitanje pošto zbog hiperprodukcije i novih modela koji stalno stižu ni oni nemaju tolike lagere i obično su specijalizovani samo za jedan brend.

I u Hrvatskoj je nedavno urađeno slično istraživanje. Propisi su isti kao i u Srbiji i obavezuju trgovca da samo dok traje garancija (dve godine) moraju da nabave rezervne delove za uređaje.

Čak i Zakon o zaštiti potrošača, koji se bavi pitanjem garancija, definiše ovaj problem na isti način, nigde se ne pominje šta s uređajem koji je i dalje relativno nov, a ne može da se popravi. Kako pokazuje ovo istraživanje na susednom tržištu, mnoge druge evropske zemlje ranijih godina su trgovce i proizvođače naterale da garanciju i obavezu obezbeđivanja rezervnih delova prošire na vek trajanja uređaja, koji je uglavnom duži od uobičajenih godinu do dve dana (najčešće iznosi pet godina).

U Grčkoj i Rumuniji , na primer, trgovci i proizvođači rezervne delove moraju da obezbede u očekivanom roku trajanja uređaja od pet godina, a slično je i u Portugaliji, u kojem potrošači imaju pravo na ovu vrstu usluge i posle isteka garancije. Inače, čak i u Sloveniji potrošači imaju pravo na rezervne delove za kupljene uređaje još tri godine posle isteka garancije. U Velikoj Britaniji garancija na uređaje zakonski je propisana na minimalnih šest, a u Škotskoj pet godina, koliko su proizvođači dužni da osiguraju sve rezervne i druge delove bez kojih uređaji ne mogu da rade.

Zoran Nikolić iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije kaže da je ovo veliki problem za kupce jer praktično posle istekla garancije trgovac nema obavezu da ih snabdeva delovima, a još gore je to što delova nema na tržištu, pa ne mogu ni da ih sami nabave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Evropska komisija je nedavno najavila usvajanje Direktive o produženju veka trajanja tehničkih uređaja, što će značiti i obavezu obezbeđivanja rezervnih delova u periodu dužem od trajanja garancije. Ova vest je upravo ukazala da je Evropa detektovala problem koji očigledno imaju kupci širom Evrope. Donošenje takve direktive bi rešilo probleme potrošača kojima se nameće praksa da bacaju uređaje čim se pokvare jer nemaju drugi izbor, a dobro je i to što bi donošenje ovakve direktive i Srbiju obavezalo da se prilagodi tim propisima – kaže Nikolić i dodaje da kupci imaju mogućnost da biraju proizvode onih trgovaca koji nude produžene garancije.

Koliko je tehnologija napredovala i koliko brzo se na policama smenjuju proizvodi pokazuje primer mobilnih telefona na našem tržištu. Sve više se uočava da je mnogo veći problem što za telefone koji su još u garanciji nema prateće opreme (zaštitno staklo, maske, baterije), a trgovci to jednostavno objašnjavaju time što su modeli „zastareli” ili nisu popularni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popravke bela tehnika rezervni delovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana