Tekst objavljen: 03.06.2018 13:02        


Proleće je po pravilu vreme kada se počinje sa renoviranjem kuća i stanova, a kad se sve završi najčešće ostaje velika količina građevinskog šuta i pitanje gde ga baciti i čija je obaveza da to uradi. Kamatica je istraživala šta se radi sa građevinskim šutom nakon renoviranja stana ili kuće, ko ga odvozi i koliko to košta.

Renovirate stan: Ko odnosi šut i koliko to sve košta?

U Beogradu je za odvoženje šuta potrebno pozvati javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“, a oni to naplaćuju kao posebnu uslugu. Za početak, potrebno je kupiti čvrste i izdržljive džakove i u njih spakovati šut, a potom ih ostaviti pored najbližeg kontejnera. Otprilike 16 polu-punih džakova je jedan kubni metar i on se naplaćuje 1.008 dinara. Procedura je takva da je prvo potrebno otići na neki od pogona „Gradske čistoće“, koji se nalaze po celom Beogradu, platiti ovu uslugu i uzeti priznanicu, a tek nakon toga radnici ovog javnog preduzeća mogu da dođu i preuzmu šut.

Dok je u Subotici je procedura nešto drugačija. Za odvoženje građevinskog šuta naručuje se „kontejner“ koji ima
pet kubika, a za vremenski period od 24 sata potrebno je platiti 5.962 dinara. Međutim, ako se naruči u petak, vikend se ne računa, pa radnici javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ dolaze po kontejner tek u ponedeljak, a plaća se samo jedan dan. Kontejner ne sme biti napunjen više od polovine, jer podizači ne mogu da podignu toliki teret. Građani mogu i sami da odnesu šut na deponiju, gde se prvo sve izmeri, a onda i naplati 10 para po kilogramu.

Koliko je odvoženje šuta isplativo možda najbolje pokazuje podatak da se osim javnog komunalnog preduzeća ovim poslom bavi i veliki broj privatnih firmi. Sa njima je moguće dogovoriti bukvalno sve i odvoz i utovar i uslugu „za odmah“... Cene su veoma raznolike i zavise od lokacije gde se šut nalazi, vrste šuta, da li se utovaruje ručno ili mašinski, u koje doba dana (ili noći),... Na primer, u Beogradu, cena odvoza do 10 džakova šuta, bez utovara, je između 2.000 i 3.000 dinara. Što je više džakova to je i cena veća. Utovar se dodatno naplaćuje od 500 pa sve do 8.000 dinara, u zavisnosti da li ga radnici iznose odmah u kombi ili se šut nalazi na četvrtom spratu bez lifta...

U Novom Sadu se takođe iznajmljuje kontejner od pet kubika, a cena za 24 sata je 2.323 dinara. Za to je potrebno pozvati JKP „Čistoća“. Šut je moguće samostalno odvesti i na gradsku deponiju i za fizička lica je besplatno.

Slična procedura je i u Kragujevcu. Za odvoženje šuta, javno komunalno preduzeće „Šumadija-Kragujevac“ iznajmljuje veliki metalni kontejner koga zovu „čamac“. On ima pet kubika i za 24 časa iznajmljivanje košta 2,310 dinara. Vikend se računa kao jedan dan, pa se najviše isplati iznajmiti ga petkom. Za početak, potrebno je otići kod njih, uplatiti i onda se dogovoriti oko termina dovoza „čamca“.

 Iznajmljivanje kontejnera u Nišu na 24 sata, košta 2.828 dinara po metru kubnom, ukoliko se renovirani objekat nalazi u užem gradskom području, odnosno do 10 kilometara. Preko 10 kilometara cena je znatno skuplja i tada je potrebno platiti 4.247 dinara po metru kubnom. Pre svega potrebno je uplatiti novac na blagajni JKP „Mediana“, a za razliku od ostalih gradova ovde šut utovaruju radnici ovog javnog preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica renoviranje istraživanja kamatica renoviranje stana šut

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana