Tekst objavljen: 04.08.2019 11:00        


Zvanične globalne rerzerve zlata nastavile su da beleže ubrzan tempo rasta i u ovoj godini, a tražnja za tim plemenitim metalom dostigla je 1.123 tone u drugom kvartalu 2019. godine

Rekordna kupovina zlata od strane centralnih banaka

Centralne banke širom sveta kupile su rekordnih 374 tone zlata za 15,7 milijardi dolara u prvom polugodištu tekuće godine, prema izveštaju Svetskog saveta za zlato (WGC).

Reč je o najvećoj kupovini zlata koju je WGC zabeležio tokom 19 godina praćenja ovog prometa.

Najveći kupci zlata su Rusija, Kina i Poljska, navodi se u izveštaju, i dodaje da je takav trend posledica nastojanja mnogih zemalja da diverzifikuju svoje devizne rezerve u dolarima.

Tražnja za zlatom porasla je za osam odsto na više od 2.181 tonu u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isti lanjski period, prenosi Raša tudej.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Globalnu tražnju podstakao je snažan oporavak indijskog tržišta nakita usled "prebukirane sezone venčanja i dobre prodaje na festivalima u toj zemlji“.

Cena zlata porasla je u junu, probijajući nivo od 1.400 dolara po unci, prvi put od 2013. godine. Među pokretačkim faktorima tog rasta bile su niže kamatne stope i politička neizvesnost, kao i snažna kupovina centralnih banaka, saopštio je WGC.

Labavija monetarna politika i geopolitičke neizvesnosti će, kako ocenjuje WGC, uticati na to da centralne banke nastave da nagomilavaju rezerve zlata u drugoj polovini godine, dok će tražnja stanovništva "možda biti nešto slabija, zbog adaptiranja ljudi na veći cenovni nivo".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato kupovina zlata centralne banke trgovina zlatom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana