Tekst objavljen: 09.03.2019 16:03        


Američke kompanije prošle godine su instalirale više robota nego ikad pre, jer sve jeftinije i fleksibilnije mašine može priuštiti sve više preduzeća i jer se njihova namena širi u sve više područja izvan njihovog tradicionalnog položaja u fabrikama automobila.

Rekordan broj robota u kompanijama

Prošle godine u SAD-u je isporučeno 28.478 robota, što je gotovo 16 posto više nego u 2017. godini, prema podacima koje je objavilo mičigensko Udruženje za unapređivanje automatizacije.

Isporuke su se povećale u svim sektorima, osim u automobilskoj, u kojoj su proizvođači smanjili narudžbine jer su se opskrbili velikim količinama alata potrebnih za proizvodnju novih modela kamiona.

Drugi sektori su "procvetali", pa su tako isporuke u prehrambenim i potrošačkim kompanijama porasle za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu. Isporuke proizvođačima poluprovodnika i elektronike bile su veće od 50 posto, dok su isporuke proizvođačima metala porasle za 13 posto.

Potreba za automatizacijom raste kako kompanije nastoje da smanje troškove rada.

Mnoge firme koje razmišljaju o vraćanju poslovanja iz inostranstva kao odgovor na trgovinski rat Trampove vlasti mogli bi smatrati automatizaciju najboljim mogućim načinom da ostanu konkurentni, čak i sa skupljim američkim radnicima.

Potpredsednik Udruženja za unapređivanje automatizacije Bob Dojl izjavio je da se automatizacija kreće u daleko širem smeru od svojih tradicionalnih početaka - od fabrika za sastavljanje automobila i drugih velikih proizvođača, pa do skladišta i manjih fabrika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prošle godine su isporuke robota proizvođačima automobila i automobilskih delova porasle za 49 posto, što je prvi put od 2010. godine da je rast iznosio manje od 50 posto, dok je veći rast isporuka zabeležen u ostalim sektorima.

U 2017. godini, više od 60 posto isporuka otišlo je proizvođačima automobila.

"Prehrambena industrija zaista počinje da se zahukta kao tržište za automatizaciju", kaže direktor prodaje i marketinga u Kavasaki Robotiksu Den Hasli.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roboti kompanije preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana